Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută, după întâlnirea cu premierul şi cu mai mulţi miniştri, că va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul acestei săptămâni.
„Sunt lucruri care se mişcă, însă, trâgând linie, am ajuns la concluzia că va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă. Am solicitat Guvernului să vină cu propuneri. La începutul săptămânii viitoare voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenţă cu încă o lună de zile. Acest lucru este necesar pentru a ţine epidemia sub control”, a afirmat Iohannis.
În 16 martie, preşedintele Klaus Iohannis a emis un prim decret privind instituirea stării de urgenţă pentru 30 de zile, această perioadă urmând să se încheie marţi. În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de urgenţă, preşedintele solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, acuzând că la adăpostul acestei măsuri „creşte lipsa de transparenţă” şi este deschis „drum liber abuzurilor”.
Într-o postare pe pagina sa de socializare, Tăriceanu acuză autorităţile că duc o „politică anti-românească” şi a afirmat că ar trebui repornită activitatea normală în România, atât în întreprinderi, cât şi în instituţii.
„DE CE NU O SĂ VOTEZ PRELUNGIREA STĂRII DE URGENȚĂ
Acesta e titlul editorialului meu din Evenimentul Zilei.
Am votat în luna martie starea de urgență pentru că am crezut că doar regulile democratice îi incurcă pe guvernanți în a lua niște măsuri care să limiteze răspândirea coronavirusului. Între timp am văzut cu toții că nu democrația îi încurca pe conducătorii noștri, ci lipsa de experiență și încapacitatea de anticipare.
1. Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că aceste ordonanțe militare nu fac aproape nimic din ce nu poate fi făcut de o administrație civilă, dar, în schimb, ne produc tuturor daune importante.
2. Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că, la adăpostul ei, aceste ordonanțe militare legalizează lipsa de transparență și deschid drum liber abuzurilor.
3. Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că nu am văzut în motivarea autorităților pentru prelungirea stării în toată țara o analiză care să arate de ce este nevoie să o facă peste tot.
4. Nu o să votez pentru o stare de urgență la nivel național pentru că văd în aceste decrete și ordonanțe militare doar obligații pentru cetățeni și nici o obligație pentru autorități.
5. Nu o să votez pentru o stare de urgență la nivel național pentru că ea dă motive autorităților să nu ne dea nici o indicație despre ce fac ei pentru ca oamenii să se poată întoarce la muncă în condiții de minimă siguranță.
6. Nu o să mai votez pentru prelungirea stării de urgență pentru a nu hrăni și mai mult reflexele dictatoriale ale guvernanților noștri.
NU O SĂ VOTEZ PENTRU PRELUNGIREA ÎN TOATĂ ROMÂNIA A STĂRII DE URGENȚĂ!”, se arată în postarea liderului ALDE.