Cele mai căutate meserii pe piața muncii din România

În topul categoriilor cu cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs de către angajatori, în perioada iulie – decembrie 2018, intră ingineri – meseriași – constructori, personal hotelier – restaurant, casieri – lucrători comerciali și munca în străinătate, dar cea mai căutată meserie pe piața muncii este cea de șofer.

OLX (citat de wall-street.ro) a lansat a doua ediție a studiului “Indexul locurilor de muncă” care cuprinde informații privind evoluția numărului de anunțuri pentru locurile de muncă disponibile pe platformă, topul domeniilor cu cei mai multi candidați, durata media de ocupare a locurilor de muncă și topul celor mai dinamice județe pe piața de muncă autohtonă.

Deficitul acut de candidați în categoria șoferilor se reflectă cu precădere în numărul mare de anunțuri de angajare publicate de companii. Astfel, “Șoferi – Servicii auto – Curierat” rămâne și în al doilea semestru al anului trecut categoria care a adunat cele mai multe locuri de muncă, cu peste 45.500 de oferte active.

Totodată, domeniul se află pe primul loc și din punct de vedere al numărului de aplicanți în a doua jumătate a anului precedent – peste 160.000 de candidați unici, ofertele de job generând peste 1,5 milioane de aplicații unice în intervalul analizat.

Pentru un post de șofer publicat pe OLX, aplică, în medie, 42 de candidați, iar durata aproximativă de ocupare a unui loc de muncă pentru această poziție este de 18 zile.

În ceea ce privește nivelul de venit în care se încadrează șoferii din România, acesta poate varia între: 1.100-1.500 lei (9%), 1.500-2.000 lei (13%), 2.000-2.500 lei (17%), 2.500-3.000 lei (13%), 3.000-4.000 lei (12%), 4.000-5.000 lei (10%), 5.000-6.000 lei (6%), 6.000-7.000 lei (3%) și peste 7.000 lei (17%), arată datele centralizate în cadrul unui sondaj realizat de OLX și adresat persoanelor care lucrează ca șoferi (450 de respondenți, 98% bărbați).

Salariile șoferilor arată o discrepanță majoră între ofertele celor care lucrează în transportul intern și ale celor care lucrează în transportul internațional. Cei care lucrează pe intern câștigă undeva între 2.000 și 4.000 de lei net, iar 20-25% dintre șoferii cu care discutăm și lucrează pe transport internațional au salarii de peste 6.000 de lei net, care includ diurne și călătorii în afara țării. Deficitul de candidați și de angajați șoferi vine și din atractivitatea sporită a joburilor de transport internațional”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX România.

În clasamentul categoriilor cu cei mai mulți aplicanți, pe locul doi, după șoferi, se află categoria “Muncă în străinătate”, care a adunat peste 700.000 de aplicații. De altfel, chiar dacă în valoare absolută are un număr de anunțuri și de candidați mai redus decât categoria șoferilor, categoria are un raport mai ridicat al candidaților/număr de locuri de muncă disponibile. În medie, 52 de candidați au aplicat la un loc de muncă vacant scos la concurs de angajatori în străinătate.

Durata medie în care se ocupă o ofertă de muncă în secțiunea OLX Locuri de munca variază între 12 și 23 de zile, în funcție de tipul de job și de domeniul de activitate.

Angajatorii își găsesc cel mai repede candidați pentru bone-menajere (unde timpul mediu de ocupare a unui loc de muncă vacant este de 12 zile), agricultură-zootehnie (16 zile) și muncă în străinătate (17 zile).

La polul opus, candidații cei mai greu de găsit sunt cei pentru joburi disponibile în secțiunile “Lucrători producție – depozit – logistică” (unde timpul mediu de închidere a unui anunț ajunge la 23 de zile).

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!