Consilier PMB: „Poluarea din București a fost egală cu cea din Sydney, sâmbătă seara”

Reţeaua de măsurare a calităţii aerului a înregistrat, sâmbătă noaptea, depăşiri de aproape 700% pentru poluarea de praf, la toate cele şaisprezece staţii s-au înregistrat depăşiri între 200 şi aproape 700%.

Invitat la Digi24, consilierul general în cadrul Municipiului București, Octavian Berceanu, a precizat că valorile ridicate de poluare din București, de sâmbătă noaptea, au fost egale cu cele din capitala Australiei, înconjurată de incendii. Berceanu a adăugat că în cazul Bucureștiului nu este vorba de un poluator mic local, ci de mai mulți poluatori mari.

Când spunem că valorile au crescut între 200% și 700%, de fapt, limitele maxime admise au fost de 2 până la 7 ori mai mult depășite decât aceste valori pe care noi le-am citit pe aparatele dispuse în Capitală.

Vorbim de rețele de aparate care nu aparțin statului român pentru că statul român nu ne pune la dispoziție date reale din teren, nu avem o fluiditate a datelor, iar raportările datelor către Comisia Europeană sunt trunchiate tocmai ca să nu arătăm nivelul de poluare din București”, a subliniat consilierul general.

Ca să avem o imagine, valorile din București de sâmbătă noaptea au fost egale cu valorile din Sydney, care este înconjurat de incendii. Ca să ajungem la aceste valori ar fi trebuit să avem un incendiu ca cel petrecut pe soșeaua Fundeni în fiecare cartier al Bucureștiului. De fapt acolo au fost valorile. Asta ne pune mari semne de întrebare. Nu putem vorbi de un poluator mic local, ci de poluatori mari și ar putea fi gropile de gunoi, ar putea fi alți mari poluatori industriali. A fost și vremea care a facilitat această poluare. Stratul rece venit pe Dâmbovița, pe timpul nopții, cumva a blocat un strat mai cald existent acumulat pe timpul zilei și poluarea asta a rămas și nu s-a disipat în atmosferă așa cum se întâmplă în mod normal”, a explicat Octavian Berceanu.

Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului din București, airly.eu, a înregistrat sâmbătă seară la ora zece o depășire record de până la 667% (167 ug/m3) pentru poluarea cu PM 2,5 și 478% (239 ug/m3) pentru PM10 la stația de pe bulevardul Barbu Văcărescu din Capitală. La toate cele 16 stații s-au înregistrat depășiri între 200 și aproape 700% pentru cei doi indici.

Sursa foto: Hotnews.ro

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!