Dăncilă se laudă cu autostrăzi în timp ce Moldova continuă să fie ruptă de lume

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, luni, la Forumul Auto 2019 de la Craiova, că oamenii sunt îndreptați să fie supărați pentru ritmul în care s-a lucrat pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România, însă “lucrurile trebuie spuse până la capăt“, pentru că în guvernările PSD s-au facut 500 km de autostradă din cei existenți, iar în celelalte guvernări – zero km.

Potrivit premierului, săptămâna trecută au început lucrările la primii kilometri de autostradă din Moldova, iar anul acesta, la drumul expres Craiova – Pitești, tronsoanele 1 și 2, în lungime de 57,55 km și cu o valoare însumată de peste 2 miliarde de lei cu TVA, au intrat în linie dreaptă, aflându-se în faza de proiectare. Totodată, Premierul a mai spus că este în desfăşurare și Programul de modernizare a liniei de cale ferată pe secţiunea Arad – Caransebeş – Craiova – Calafat şi Craiova – Bucureşti – Constanţa Port, care va ajuta la creşterea capacităţii de transport, reducerea timpilor de parcurs şi eliminarea restricţiilor de viteză.

Trebuie să precizez că licitațiile pentru tronsoanele 3 și 4 au fost anulate în instanță. În acest moment, documentația necesară acestor tronsoane se află în procedura de reactualizare pentru a putea fi lansată din nou la licitație anul acesta. De asemenea, avem în desfășurare Programul de modernizare a liniei de cale ferată pe secțiunea Arad – Caransebeș – Craiova – Calafat și Craiova – București – Constanța Port care va ajuta la creșterea capacitpții de transport, reducerea timpilor de parcurs și eliminarea restricțiilor de viteză. Nu în ultimul rând, Guvernul a aprobat de curând Proiectul pentru București – Craiova – Drobeta – Lugoj cu bifurcație și spre Calafat dinspre Craiova care va fi realizat în Parteneriat Public Privat. În aprilie o sa fie gata studiul de fundamentare pentru a putea fi scos la licitație“, a precizat Dancilă.

Viorica Dăncilă a mai spus că proiectul Pitești – Sibiu se află într-un stadiu destul de avansat, iar procesul de evaluare a ofertelor a fost finalizat pentru proiectarea și executia Secțiunii 5 Curtea de Argeș – Pitești.

În ceea ce privește secțiunile 2 și 3 ale autostrăzii Sibiu – Pitești, situația este blocată din cauza contestației împotriva acordului de mediu obținut în decembrie 2018. Sperăm că în cel mai scurt timp să putem ieși din acest blocaj permanent al contestațiilor pe care îl întâmpinăm de ani de zile”.

Premierul a mai declarat că înţelege supărarea celor care se plâng că nu sunt autostrăzi în România, dar crede că problema poate fi rezolvată doar „punând umărul la acţiune, nu făcând circ”. Dăncilă precizează că guvernele PSD au construit 500 de km de autostradă.

Oamenii au dreptate, au dreptate să fie supăraţi pentru ritmul în care s-a lucrat în acest domeniu. Însă, adevărul trebuie spus până la capăt. În guvernările PSD s-au făcut peste 500 km de autostradă din cei existenţi. În alte guvernări au fost zero km! Şi să nu uităm că ministrul Transporturilor din anul 1999, devenit apoi Preşedintele României, ne explica faptul că: <România nu are nevoie de autostrăzi, ne ajung drumurile naţionale>. Ne luptăm de ani buni cu această mentalitate profund greşită, dar şi cu o serie de piedici puse parcă intenţionat de unii. Am făcut această paranteză pentru a spune lucrurilor pe nume. Da, este o problemă esenţială pentru dezvoltarea viitoare a României însă acest lucru nu îl putem rezolva decât punând umărul la acţiune, nu făcând circ şi declaraţii politice”, a mai spus Dăncilă.

În antiteză cu cele afirmate de Premier, pe centura Bacăului nu s-a lucrat decât o zi.
Vineri, 15 martie, ministrul Răzvan Cuc a vizitat șantierul Variantei Ocolitoare Bacău, care reprezintă și primii kilometri de autostradă din Moldova, alături de directorul general al CNAIR, Narcis Ștefan Neaga și directorul general regional al DRPD Iași, Ovidiu Mugurel Laicu.
Conform stiridinbucovina.ro, la nici o zi de la vizita Ministrului, lucrările s-au oprit iar multitudinea de utilaje cât și de muncitori au dispărut. Probabil din cauză că antreprenorul general are autorizație de construire doar pentru un sens din cele două, celălalt neavînd încă proiectul aprobat. Așadar, va mai dura până când se va lucra la putere maximă pe prima autostradă din Moldova. 
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!