Se teme PSD de un referendum „fără penali” pe 26 mai? Ce spune Rovana Plumb, în absența lui Liviu Dragnea

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, duminică, la Brăila, că este de părere că în ziua alegerilor pentru Parlamentul European nu ar trebui să se organizeze şi un referendum, adăugând că alegerile europarlamentare de anul acesta sunt mai importante decât oricând și nu ar trebui să se organizeze în acelaşi timp cu ele, şi un referendum oricare ar fi tema lui. 

Tehnic vorbind, însă, potrivit Art. 11, pct. 1 din Legea 3/2000, revizuită în 2018, Președintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să își exprime voința prin referendum cu privire la probleme de interes general. Totodata, pct. 2 din aceeași Lege prevede că problemele care se supun referendumului și data desfășurării acestuia se stabilesc de Președintele României, prin decret. Pe scurt, partidul aflat la guvernare ar fi la mâna președintelui, iar mișcarea acestuia este una abilă, menită atât să sporească prezența la vot, dar și reducerea cheltuielilor prin desfășurarea referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. 

Au fost europarlamentari din rândul adversarilor politici care au votat împotriva României. Cunosc decizia Curţii Constituţionale şi cred că în ziua alegerilor nu ar trebuie să existe şi un referendum pe orice temă, de orice fel”, a spus Rovana Plumb, care crede că PSD este „cel mai pro-european” partid. „Consider că atâta timp cât România este o ţară europeană, PSD este cel mai pro-european partid, cred că trebuie să lăsăm ziua de 26 mai, ziua în care românii să-şi pună votul pe cei care sunt patrioţi şi pe cei care pot reprezenta România cu cinste în Parlamentul European. Cred că temele pe care trebuie să le abordăm sunt cele europene”, a mai adăugat Rovana Plumb.

Ministrul Fondurilor Europene mai declarat că investitorii vor veni în continuare în România, după ce Standard & Poors a revizuit ratingul de ţară, pe care îl consideră stabil.

Rovana Plumb a declarat că Standard & Poors a revizuit ratingul de ţară pe care îl consideră stabil, iar acest lucru înseamnă că „investitorii vor veni în continuare în România”.

În ceea ce priveşte ordonanţa 114, Rovana Plumb a declarat că după ce se vor finaliza consultările, aceasta va fi revizuită.

„OUG 114 reglementează preţurile la energie, electricitate şi gaze, preţurile nu vor creşte. Sunt discuţii despre sistemul bancar, despre pilonul de pensii. Când consultările vor fi finalizate se va revizui şi ordonanţa 114”, a declarat Plumb.

Aceasta a afirmat că este convinsă că se va menţine creşterea economică a României şi în acest an, România fiind pe locul 4 la nivelul UE ca şi creştere economică.

„Am avut grijă să mărim salariile şi pensiile. Creşterea de salarii şi de pensii fac de aşa natură încât românii si aibă un trai mai bun”, a încheiat ministrul Fondurilor Europene.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!