Decizie Camera Deputaților: Montarea panourilor solare și fotovoltaice, fără autorizație de construire

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 201 voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” și  5 abţineri, proiectul de lege care prevede că montarea pe clădiri a panourilor fotovoltaice şi solare se poate face fără autorizaţie de construire, conform Agerpres.

Conform textului adoptat, se poate executa fără autorizaţie de construire montarea pe acoperişul clădirilor de panouri fotovoltaice – pentru producerea energiei electrice şi/sau panourile solare pentru încălzirea sau prepararea apei calde, cu înştiinţarea prealabilă a autorităţilor administraţiei publice locale şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Amendamentul modifică în acest sens legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Prin introducerea acestei prevederi se urmăreşte deblocarea programelor de investiţii pentru dezvoltarea domeniului de producere a energiei electrice pentru autoconsum”, a precizat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru industrii. 

Ciprian Roşca, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, a afirmat că MDRAP nu a susţinut adoptarea sub această formă a proiectului, subliniind că panourile trebuie montate cu autorizaţie.

În replică, Iulian Iancu a precizat că sunt mai multe state europene, precum Polonia, Franţa, Italia, Portugalia, care au aceeaşi abordare: “Nu suntem de acord să punem piedici cetăţenilor noştri să îşi controleze singuri costurile cu energia. Nu am atins cu nimic Legea construcţiilor. Nu există acest precedent în România, dar nici nu a existat până astăzi un imperativ de a aduce cetăţeanului acest mic suport şi de a-l transforma într-un mic producător de energie“.

Sursa foto: ziarulapulum.ro

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!