Dr. Ruxandra Dumitrescu, clinica Fertilia: “Atenție! Una dintre principalele cauze ale infertilității la femei este endometrioza!”

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar în obstetrică-ginecologie și specialist în tratamentul infertilității cuplurilor, trage un semnal de alarmă în privința uneia dintre cel mai des întâlnite afecțiuni la femei, endometrioza:

Endometrioza este o patologie genitală care se asociază cu dureri extrem de severe în timpul menstruației, cu sângerări anormale și cu scăderea capacității de a face copii.
Aceasta se poate extinde în abdomen, pe peritoneu, vezica urinară, rect și intestine, devenind, astfel, o boală abdominală generală, dar care nu cauzează decesul.
Endometrioza se poate trata prin medicamente sau prin intervenții chirurgicale. Intervențiile se fac cu laparoscop și printr-o tehnică absolut nouă, denumită Plasma Jet, care permite eliminarea tuturor focarelor mici, chiar și a celor de sub 1 cm, fără a leza organele. Este un laparoscop mai modern, cu unde de argon, care permit să nu perforăm organele vecine endometriozei.
Se recomanda intervenția chirurgicală doar dacă formațiunea depășește 6 cm ecografic, la nivelul ovarului.
Atenție! Nu se recomandă intervenția chirugicală asupra oricărui focar de endometrioză ovarian, indiferent de mărime sau gravitate, pentru că aceasta afectează și foliculii ovarieni de a căror prezență e nevoie pentru a se dezvolta o sarcină. Există studii care demonstrează că numărul foliculilor ovarieni scade după eliminarea endometrionului ovarian.
Ar trebui ca toate pacientele cu dureri mari la menstruație și care sunt infertile sau subfertile să apeleze la o clinică de FIV, medicii specializați din clinicile respective fiind mai în măsură să decidă asupra intervenției chirurgicale, decât medicii fără această specializare.
S-a înființat și un centru de endometrioză, unde sunt așteptate pacientele cu dureri menstruale mari.
Clinica noastră, Fertilia, vă pune la dispoziție un pachet de investigare și tratare a endometriozei, în cadrul căruia pacientele vor afla dacă au sau nu această boală, iar dacă rezultatul este pozitiv, pot fi operate, la noi, în privat, dar și în spitale de stat.
Primul pas pe care trebuie să-l facă orice pacientă este să vină la clinica Fertilia, unde i se va face o ecografie, apoi un RMN pelvin, dacă este nevoie, iar intervenția chirurgicală va fi, după cum am spus, laparoscopică.
Însă, dacă formațiunea este mică, sub 6 cm, pacientei i se va administra doar un tratament urmat de stimulare ovariană, pentru a putea rămâne însărcinată.

Pentru alte detalii legate de programări, proceduri, costuri, se va lua legătura cu specialiștii noștri de la Clinica Fertilia, care vor oferi informații complete.

Informațiile de contact se pot găsi la www.fertilia.ro.”

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!