Centrul medical ultraspecializat în infertilitate, medicină materno-fetală și ginecologie complexă, Clinica Fertilia, face o serie de recomandări nutriționale femeilor care doresc să își mențină fertilitatea:
„Odată cu înaintarea în vârstă, cantitatea și calitatea ovarelor sunt în scădere. Acest fenomen poartă numele de îmbătrânire ovariană și determină nu numai șanse scăzute de a rămâne însărcinată, ci și un risc mai mare de a pierde sarcina.
Există anumiți factori pe care îi poți controla pentru a-ți menține fertilitatea la un nivel cât mai ridicat: fumatul, fluctuațiile de greutate, stresul, cafeaua și alcoolul.
Recomandăm o serie de alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, alimente care furnizează nutrienți esențiali pentru organism.
Cerealele integrale conțin acid folic care te ajută să ai o ovulație regulată. De evitat pâinea albă, orezul alb și dulciurile, deoarece prezența unui nivel crescut de zahăr în sânge afectează hormonii sexuali și menstruația. Cele mai bune surse de acid folic le găsim în broccoli, conopidă, varză, fasole verde, mazăre, cartofi, spanac, banane, nuci, morcovi, roșii.
Lactatele nedregresate. Putem consuma lapte, brânză și iaurt cu conținut crescut de grăsimi. Femeile care au în meniul lor zilnic lactate nedresate au mai rar probleme cu ovulația, deoarece au un nivel optim de calciu și estrogen. De evitat produsele lactate nepasteurizate!
Carnea. În dieta pentru sarcină recomandăm să nu lipsească din meniul zilnic carnea, deoarece proteinele din carne constituie cărămizile necesare pentru constituirea țesuturilor corpului uman, cât și a hormonilor, enzimelor și anticorpilor și pentru înlocuirea țesuturilor uzate. În grăsimile din carne găsim estrogen necesar în protocolul pentru pregătire FIV. Dieta este limitată ca durată și atent monitorizată de nutriționist.
Peștele. Acizii grași, care se găsesc într-o varietate de pești, cum ar fi somonul, sardinele, heringul, sunt esențiali pentru creșterea fertilității, deoarece cresc circulația la nivelul organelor reproducătoare, reduc stresul și reglează hormonii sexuali.
Fructele și legumele proaspete. Acestea sunt o sursă de antioxidanti care mențin starea de sănătate generală a organismului. Acizi grași găsim în avocado, nuci, semințe de in, semințe și ulei de susan, semințe și ulei de dovleac, măsline și ulei de masline.
Bogate în acid folic sunt portocalele, căpșunile, salata, spanacul, ridichile, caisele, piersicile. Recomandăm consumul de citrice, deoarece acesta îmbunătățește ovulația.
Dieta nutriționala pentru pregătire FIV este personalizată pentru fiecare caz ținând cont de preferințele alimentare, diagnostic medical, rezultate analize, vârstă, greutate, ocupație, ritm de viață, istoric medical și este atent monitorizată de nutriționist.
Dacă vrei să rămâi însărcinată, lasă-te de fumat și încearcă să consumi mai puțină cafea!
Recomandăm plimbările recreative în aer liber și activitățile sportive!”.
Sursa foto: iStock