Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), în parteneriat cu Lidl România și Fundația pentru SMURD dotează spațiile publice din România și toate magazinele Lidl cu echipamente de prim ajutor. Proiectul, aflat în prima fază, constă în instalarea a 375 de defibrilatoare în locurile aglomerate din România.
În primă fază, proiectul “Punct de prim ajutor. Fii salvator!”, în valoare de 5 milioane lei, constă în instalarea echipamentelor în toate magazinele Lidl și a 105 defibrilatoare în locuri publice din țară.
Potrivit unei conferințe de presă, vor fi instalate defibrilatoare în toate magazinele Lidl din România, dar și în locuri aglomerate din orașe precum Iași, Timișoara, Cluj, Oradea, Sibiu sau Constanța. De asemenea, fiecare magazin Lidl inaugurat pe viitor va avea câte un punct de prim ajutor.
Primele implementări vor începe în luna noiembrie a acestui an, când vor fi instalate 40 de defibrilatoare în București, din care 20 în magazinele Lidl și alte 20 în spații publice. Dintre acestea, în jur de 10 – 11 de defibrilatoare vor fi puse în stațiile de metrou aglomerate, cu precădere în cele cu mai multe magistrale.
Următoarele serii de defibrilatoare vor fi montate în februarie și martie 2020, câte 165 pe lună, atât în magazinele Lidl, cât și în spațiile publice din țară.
Suma de 5 milioane lei include investiția în echipamente, plus mentenanța aferentă acestora pentru că aparatele trebuie să fie funcționale 24/7.
Ca element de noutate, proiectul nu vine doar cu o serie de aparate performante, ci și cu un program pe instruire a oamenilor care se vor afla în locațiile unde sunt montate defibrilatoarele. Primii care vor trece prin acest program vor fi angajații Lidl România.
Întrebat de motivul pentru care Lidl a ales să se implice în proiect, Frank Wagner, CEO Lidl România, a declarat că reprezintă o responsabilitate socială, pentru că, săptămânal, 3,5 milioane de oameni intră în magazinele Lidl.
La rândul său, Tiberiu Fechete, Director Executiv al Fundației pentru SMURD, a declarat că rolul organizației în sprijinirea programului este de a asigura mentenanța și desfășurarea logistică a proiectului. Misiunea fundației este de a îmbunătăți calitatea vieții.
“Este foarte important ca oamenii să realizeze că își pot îmbunătăți calitatea vieții prin educare, prin informare, prin contribuția pe care o pot aduce în societate, dar și prin a învăța cum să acorde primul ajutor cu scopul de a salva o viață. Acest program stă la crearea unei comunități care să salveze vieți“, a ținut să precizeze Fechete.
De asemenea, Raed Arafat a precizat că proiectul se află la început și așteaptă în continuare colaboratori dornici să facă o schimbare în societate.
“Suntem deschiși la colaborare. Considerăm că este un proiect național de o importanță majoră“, a declarat acesta.