“Frisoane” teribile pentru social-democrați. Pierde PSD județele din Moldova în 2020?

Reacția furioasă și amenințătoare a lui Liviu Dragnea la campania ȘîEu”, inițiată de afaceristul sucevean Ștefan Mandachi, are un motiv întemeiat. Liderului de partid i s-a adus la cunoștință faptul că influența PSD în cele 8 județe ale Moldovei slăbește de la o săptămână la alta. Acțiunea lui Mandachi este doar apogeul de până acum al unui declin constant al partidului în regiunea considerată fief tradițional al social-democraților. Apogeu, dealfel, extrem de îngrijorător pentru conducerea PSD, întrucât campania suceveanului a devenit repede un manifest anti-partid, fiind primul de o asemenea amploare în zona Moldovei.

Sărăcia și condițiile precare de viață

“Autostrada” nu este însă singurul reper care provoacă deservicii electorale PSD pentru 2020. Banii și calitatea precară a vieții locuitorilor din județele Moldovei sunt, de asemenea, o problemă apăsătoare la ordinea zilei. Bunăoară, în 2018, Institutul Național de Statistică dădea publicității un raport conform căruia oamenii care locuiesc în Moldova sunt cel mai prost plătiți din țară. Județele Suceava și Neamț dețin supremația în acest nedorit top, cu salariul mediu net de 1932 ron – 1934 ron, dar nu sunt departe nici Botoșani, Vaslui și Vrancea, cu valori ale salariului mediu net, de asemenea, de sub 2000 ron. Nu întâmplător, din cele 12 județe din România ai căror locuitori sunt cel mai prost retribuiți, 7 sunt din Moldova, conform INS.

În aceeași ordine de idei, marii angajatori din nord-estul României, mai ales cei din industria textilă sau comerț, își plătesc angajații cu salariul minim pe economie și cu bonuri de masă. Județele din nordul Moldovei sunt la o “concurență” acerbă cu zone din Bulgaria pentru statutul de cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. În același registru, al calității precare a vieții, se înscrie și informația potrivit căreia unul din trei români care emigrează provine din regiunea Moldovei.

Migrația politică și Pro România

Pe de altă parte, “frisoanele” electorale ale PSD sunt bine întreținute și de către masiva campanie de recrutare de membri desfășurată de partidul lui Victor Ponta, Pro România, inclusiv în Moldova. Cu doctrină și ideologie apropiate de cele ale social-democraților, Pro România înregimentează membri importanți, apreciază analiștii, chiar de la PSD. Sunt informații conform cărora primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, e ca și “transferată” la formațiunea lui Ponta, dar nu poate demisiona din PSD, întrucât își pierde mandatul. Revenind la Moldova, primarul Iașiului, Mihai Chirica, ar fi într-o situație identică, și tot cu un viitor la Pro România, conform unor surse.

Una dintre cele mai influente figuri PSD din Moldova, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, nu este nici el departe de un “divorț” de Liviu Dragnea, cunoscute fiind criticile acerbe din ultima vreme ale lui Oprișan la adresa liderului.

Nici în alte județe din Moldova situația nu este tocmai încurajatoare pentru PSD. La Suceava, de pildă, liberalii s-au impus la ultimele alegeri, atât la Consiliul Județean, cât și în municipiul reședință de județ. În Neamț și Botoșani, influența este oarecum împărțită între PSD (Consiliul Județean) și PNL (orașul reședință de județ).

Nu demult, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), declara enigmatic , referitor la valul de plecări din partid: “Sigur că mă îngrijorează, m-am și exprimat. Dacă n-ar fi fost acest proces, n-aș fi spus că fac tot ce pot ca cei care fac parte din majoritate să ramână în majoritate. Fiecare simte în felul său. Unii justifică, justificările pot fi adevărate sau false.” Buzatu s-a distanțat de opiniile și inițiativele lui Liviu Dragnea în mai multe rânduri.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Nu în ultimul rând, un cuvânt greu de spus la viitoarele alegeri îl poate avea Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, înființată în luna ianuarie a acestui an de către fondatori ai unor asociații civice din Iași care militează, între altele, pentru o infrastructură de transport care să elimine izolarea social-economică a regiunii. Iată un fragment din “manifestul” lansat de MDM la înființare:

Moldova este, de mai bine de 100 de ani, un teritoriu marginalizat, mereu pus la coadă. Un teritoriu exploatat electoral, periodic, cu promisiuni niciodată îndeplinite. Suntem opt judeţe – 4 milioane de oameni – care speră în zadar de la politicieni desemnaţi de la centru o viziune consolidată pentru acest sfert de ţară. Politicile centraliste şi-au dovedit cu fiecare ciclu electoral, de 30 de ani încoace, neputinţa şi ineficienţa. Moldova de azi este subdezvoltată economic şi fără voce politică pentru că e reprezentată în Capitală de politicieni mediocri şi obedienţi, care nu s-au solidarizat niciodată pentru a apăra interesele celor 4 milioane de alegători. Politicieni care votează fără greş în conformitate cu linia partidului centralist, nu cu nevoile şi cu interesele alegătorilor lor. Fiecare an înseamnă, pentru aceşti 4 milioane de alegători, încă un buget de stat în care Moldovei „nu i se alocă bani” pentru drumurile de care are nevoie, pentru spitale, pentru şcolile în care să-şi educe copiii. Moldova are nevoie, prin urmare de o voce clară, articulată, care să-i protejeze şi promoveze interesele. Problemele Moldovei au dreptul să intre pe agenda naţională. Cele opt judeţe ale Moldovei au probleme specifice – care ţin de geografie, de infrastructură, de dinamica socială, de proiecţia conştientă a unui viitor sănătos”.

Deși liderii Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei spun că organizația nu se va transforma în partid politic, MDM a adoptat o pronunțată tentă anti PSD, mai ales în ultima vreme, când s-a raliat vădit campaniei ȘîEu”, inițiată de Ștefan Mandachi.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!