Laura Codruța Kovesi, în PE: ”Știu că ați fost expuși la informații negative despre mine. Nu am nimic de ascuns.”

Laura Codruţa Kovesi a fost audiată ieri în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European. Ea şi-a susţinut candidatura pentru postul de procuror-şef al parchetului european, alături de ceilalţi doi procurori – Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Andres Ritter din Germania – intraţi în cursă.

Principalele declarații făcute de Laura Codruța Kovesi în prezentare: “Am fost procuror de peste 23 de ani, deci jumătate din viața mea am fost procuror. Treaba mea este să fac ca justiția să funcționeze când este încălcat dreptul penal. Am deținut cele mai înalte poziții în România, procurorul general al României timp de 6 ani, și șefa DNA timp de 5 ani.

Parchetul European trebuie să protejeze interesele financiare ale UE, să recepereze daunele. Trebuie să se pregătească infrastructura, să se definească reguli interne. Pentru ca parchetul să funcționeze eficient trebuie să îndeplinim obiective comune cu Colegiul procurorilor europeni și să creăm acorduri de cooperare cu state participante și state terțe, de asemenea, să avem acorduri cu Eurojust, OLAF.

Cum pot eu contribui? Prin propriul exemplu. Am experiență îndelungată în gestionarea echipelor mari, în luare deciziilor strategice. Sunt obișnuită să lucrez în situații de stres și presiune publică.

Pentru mine, recuperea daunelor a fost cea mai importantă misiune. În timpul mandatului meu, DNA a pus sub sechestru bunuri pe 2 miliarde de euro.

Am creat echipe de anchetă comune şi am cooperat cu peste 40 de ţări. Am pus sechestru pe proprietăţi şi conturi bancare din alte ţări.

Am identificat diferite tipologii de fraudă financiară, acest lucru mă poate ajuta să iau măsuri strategice.

Cred că procurorul trebuie să respecte statul de drept şi să aibă o busolă morală puternică, să aplicăm legea şi să respectăm drepturile fundamentale ale celor implicaţi în anchete.

Procurorii sunt importanţi pentru statul de drept. Asta au în comun toţi procurorii din UE.

O justiţie independentă şi onestă poate lupta contra crimelor şi infracţiunilor. Numai o justiţie independentă poate apliva legea egal. Independenţa şi tragerea la răspunderea merg mână în mână.

Sunt constientă că aţi fost expuşi la informaţii negative despre mine. Vă stau la dispozitie să vă răspund la orice întrebare. Nu am nimic de ascuns.”

În urma audierii,  Laura Codruța Kovesi a obținut 12 voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European, situându-se pe primul loc. Ea este urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi și cel german Andres Ritter cu un singur vot.

Votul din Comisia LIBE este așteptat astăzi, după ora 11,00. Comisia LIBE este comisia decidentă.

Dacă cele două comisii vor vota candidați diferiți, numele final va rezulta în urma negocierilor dintre președinții celor două comisii. La fel ca în CONT, și în LIBE votul va fi secret.

Credit photo: paginiromanesti.ca

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!