Ludovic Orban, despre medicii care lucrează și la stat și la privat: „Dacă nu s-ar da otova banii în mediul de stat, n-ar avea timp să-şi formeze şi clinică privată”

În cadrul conferinței de presă de preluare a mandatului de către Victor Costache, ministrul Sănătății, premierul Ludovic Orban a afirmat că se gândeşte la un sistem prin care medicii să fie plătiţi în funcţie de cât lucrează, inclusiv la stat, în contextul în care sunt mulţi medici care şi-au deschis în paralel clinici private, în timp ce lucrează şi la spitale publice.

Dacă nu s-ar da otova banii în mediul de stat, (medicii care lucrează la privat – n.red.) n-ar avea timp să-şi formeze şi clinică privată. Dacă banii s-ar da aşa cum se dau în centrele private, în centrele de sănătate private, în funcţie de activitatea pe care o desfăşoară fiecare cadru medical, de numărul de operaţii, consultaţii, medicii din mediul de stat nu şi-ar permite să aibă foarte mult timp la dispoziţie în mediul privat sau ar fi plătiţi pentru cât lucrează efectiv şi în mediul de stat”, a spus Ludovic Orban.

Referitor la medicii care lucrează în paralel la stat şi la privat, Victor Costache, ministrul Sănătăţii, spune că sunt state precum Franţa sau Germania în care medicii aleg unul dintre sisteme, dar şi ţări ca Austria, unde medicii pot face „turul spitalelor”.

Victor Costache este chirurg cardiovascular, cu specializare în Franţa, iar în 2013 s-a întors în România ca medic la spitalul preluat de MedLife în Sibiu (Polisano). Întrebat cum va gestiona relaţia cu mediul privat, venind dintr-un spital privat, ministrul Sănătăţii a răspuns că nu ar trebui să fie o separare a celor două sisteme.

Eu sunt conferenţiar universitar conducător de doctorate la facultatea de medicină de stat din Sibiu. Integrarea clinică o am în singurul centru de boli cardiovasculare din regiune pe care l-am organizat de când m-am întors în ţară, care este privat. Sunt eu mai privat decât un medic care lucrează într-un spital de stat, dar care are propria clinică privată, dar are eticheta că este medic de stat? Cred că ar trebui să nu mai facem dihotomii în sănătate, el e de la stat, el e din privat pentru că este greu de delimitat. Sunt medici la stat care au clinici proprii”, a spus Victor Costache.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!