Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a aprobat modificarea metodologiei privind donarea de plasmă de către persoanele vindecate de COVID-19 pentru a fi folosită la tratarea pacienţilor critici infectaţi cu SARS-CoV-2, urmărindu-se creşterea numărului donatorilor.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că Nelu Tătaru a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 pentru aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.
Modificările au fost propuse în urma consultării specialiştilor din Comisiile de anestezie şi terapie intensivă şi de transfuzii ale Ministerului Sănătăţii şi Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională „Prof. Dr. C. T. Nicolau”.
Actul normativ conţine modificări referitoare la selecţia potenţialilor donatori de sânge total/plasmă care vor putea fi aleşi dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecţie cu SARS CoV-2 şi dispariţia riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerinţa că aceştia să fi fost internaţi în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum şi lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislaţiei în vigoare.
Cerinţele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:
- semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
- prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecţie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
- să existe un interval între două donări de plasmă succesive de cel puţin 14 zile.