Ministrul Muncii va merge personal în Germania să verifice condițiile de muncă ale românilor

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, a anunţat că se va deplasa în Germania pentru verificarea condiţiilor în care lucrează muncitorii români.

Voi pleca personal în Germania. Simt nevoia să verific şi în teren condiţiile de muncă şi să discut cu românii. Nu plec de la premisa că angajatorii germani sunt iresponsabili, după cum nu îi tratez aşa nici pe angajatorii din ţară, despre care PSD ar spune că sunt nişte infractori. Aşa cum am spus tuturor omologilor mei din ţările membre UE în care avem comunităţi de români, mă voi implica în promovarea unei dezbateri europene orientate spre găsirea de soluţii pentru ca, indiferent unde lucrează un cetăţean european, în spaţiul european, să existe o corespondenţă clară între măsurile de protecţie socială şi de siguranţă la locul de muncă”, a transmis Violeta Alexandru, luni seară, într-o postare pe pagina sa de socializare.

Ministrul Muncii le-a cerut lucrătorilor români care activează în străinătate să nu apeleze la muncă fără forme legale.

Nu doresc să tratez cu demagogie subiectul plecării românilor la munci sezoniere în străinătate. Nu ascund, nu acopăr nimic, orice sesizare asupra potenţialei încălcări a legii este tratată cu atenţie de mine şi de omologul meu, ministrul Muncii din Germania. Cred în dreptul românilor de a alege unde doresc să muncească în spaţiul UE. Pentru românii a căror muncă o respect, indiferent unde este aceasta desfăşurată, în România sau în străinătate, am un singur mesaj – tot respectul meu pentru munca voastră. Munciţi cu forme legale, niciodată fără forme legale şi aveţi încredere că la prima sesizare legată de o problemă pe care o întâmpinaţi, autorităţile române vor fi implicate cu responsabilitate”, a precizat Violeta Alexandru.

Comisiile reunite de politică externă, afaceri europene şi muncă ale Senatului i-au audiat luni, de la ora 12:00, pe ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, şi pe cel al Muncii, Violeta Alexandru.

Audierea a avut ca temă modul în care Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au gestionat deplasarea unor lucrători români în străinătate, în contextul pandemiei de COVID-19.

 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!