O coproducție românească este marea câștigătoare a premiilor Lumière 2019

Pelicula “The Sisters Brothers”, de Jacques Audiard, a fost marea câştigătoare la ediţia de anul acesta a galei Lumière, echivalentul francez al Globurilor de Aur, unde a obţinut trei premii, printre care pentru cel mai bun film, potrivit The Hollywood Reporter.

Filmul turnat parţial în România şi coprodus de Cristian Mungiu, a mai primit premii Lumière pentru cel mai bun regizor şi cea mai bună imagine (Benoit Debie). Debutul în limba engleză al regizorului francez Jacques Audiard, un western comic noir în care joacă Jake Gyllenhaal şi Joaquin Phoenix, a fost premiat anul trecut, printre altele, cu Leul de Argint pentru regie la Festivalul de la Veneţia.

La cea de-a 24-a gală Lumière, care a avut loc luni seară, la Paris, premiul pentru cel mai bun film străin a fost acordat producţiei Netflix “Girl”, de belgianul Lukas Dhont.

Alex Lutz a primit premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul din “Guy”, povestea unui star pop îmbătrânit care îşi analizează zilele de glorie. Filmul, scris şi regizat de Lutz, a mai primit premiul Lumière pentru cea mai bună muzică, creată de Vincent Blanchard şi Romain Greffe.

Premiul pentru cea mai bună actriţă l-a primit Elodie Bouchez pentru rolul din “In Safe Hands”.
Xavier Legrand a primit premiul pentru debut în lungmetraj, pentru “Custody”, o dramă despre divorţ care i-a adus un Leu de Argint la Veneţia anul trecut.

Premiul pentru cel mai bun scenariu l-au primit Pierre Salvadori, Benoît Graffin şi Benjamin Charbit, pentru “The Trouble With You”, trofeul pentru cel mai bun documentar, “Samouni Road”, de Stefano Savona, iar “Dilili in Paris”, de Michel Ocelot, a fost desemnată cea mai bună animaţie.

Premiile Lumière sunt acordate în urma votului jurnaliştilor internaţionali din Paris şi sunt considerate echivalentul francez al trofeelor Globul de Aur.

Totodată, ceremonia de decernare a trofeelor Lumière marchează începutul “sezonului” de premii pentru cinema în Franţa, care va culmina cu gala César, ce va avea loc anul acesta pe 22 februarie.

Sursa: mediafax.ro
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!