OFICIAL: De mâine intră în vigoare modificările Codului Rutier privind folosirea telefonului la volan

Începând de sâmbătă, 12 octombrie, Codul Rutier se schimbă, iar şoferii care nu respectă noile reguli vor fi mult mai aspru sancţionaţi şi chiar pot rămâne fără permis pentru 30 de zile. Modificările au fost publicate în Monitorul Oficial în luna august.

Este vorba de Ordonanța nr. 11/2019 pentru modificarea și completarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, conducătorilor de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi de vehicule care nu necesită permis de conducere le va fi interzis nu doar să utilizeze, dar chiar să ţină în mână telefonul mobil şi orice dispozitiv mobil cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video.

Potrivit noilor reguli de circulație, șoferii nu vor mai putea folosi telefonul mobil sau dispozitive cu ajutorul cărora se pot face înregistrări foto/video în timp ce conduc. Sancţiunea este de maximum 725 de lei şi 4 puncte de penalizare, însă cei prinși ar putea rămâne și fără permis de conducere.

Amenzile sunt mai mari pentru cei care folosesc vehicule pentru care nu este nevoie de permis, precum biciclete sau trotinete. Aceștia riscă amenzi între 870 și 1.160 de lei pentru folosirea telefonului în timpul deplasării.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!