Proiect de lege: Codul Rutier, schimbat pentru trotinete electrice și biciclete

Circulația trotinetelor electrice și a bicicletelor pe drumurile publice, cu excepția autostrăzilor, unde sunt interzise, va fi permisă doar pe marginea din partea dreaptă a carosabilului, acolo unde nu există piste speciale. Totodată, casca de protecție va fi obligatorie pentru persoanele cu vârsta sub 16 ani.

Prevederile au fost introduse într-un proiect legislativ care urmărește reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice. Proiectul urmează să primească, în perioada următoare, un prim vot din partea senatorilor. 

Potrivit proiectului, trotineta electrică este definită ca un „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

În Codul Rutier vehiculele electrice care depășesc viteza de 25 km/h sunt considerate mopede. Astfel, foarte multe trotinete electrice intră în această categorie pentru care se solicită permis de conducere categoria AM și este necesară înmatricularea acestora la autoritățile locale. Trotineta electrică este definită ca fiind vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”, sunt argumentele menționate în sprijinul proiectului.

Codul Rutier stabilește în prezent ca numai persoanele cu vârsta peste 14 ani pot merge cu bicicleta pe drumurile publice, iar proiectul propune această vârstă minimă, de 14 ani, și pentru conducerea trotinetei electrice. Proiectul legislativ prevedea inițial că persoanele sub 18 ani trebuie să poarte cască de protecție, însă, potrivit amendamentelor aduse în comisii, purtarea căștii de protecție va fi obligatorie, atât în cazul bicicletelor, cât și trotinetelor electrice, pentru toate persoanele cu vârsta sub 16 ani.

În plus, Codul Rutier a fost amendat în comisii astfel încât: „Dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă, iar în lipsa acesteia, la limita din partea dreapta a carosabilului.”

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!