PNL Bucureşti mizează pe înfiinţarea unei noi companii “TERMOENERGETICA”

Ieri, prim-vicepreşedintele Alexandru Nazare şi vicepreşedintele Gabriel Dumitraşcu au susţinut o conferinţă de presă la sediul PNL Bucureşti în care au prezentat situaţia RADET şi soluţiile PNL pentru rezolvarea acestei crize de maximă importanţă pentru bucureşteni.

RADET nu a fost salvat, după cum pretinde primarul Firea ! Falimentul companiei este o chestiune de zile, iar interpretarea primarului general, Gabriela Firea, asupra votului dat de principalii creditori, ANAF şi ELCEN, ca fiind respectiv “ambiguu” şi “implicit favorabil”, este o dezinformare.
Singura soluţie pentru salvarea RADET rămâne cea înaintată de PNL încă din campania electorală din 2016, respectiv înfiinţarea prin votul Consiliului General, cu două treimi, a unei noi companii “Termoenergetica“, care să preia activele RADET. Numai aşa mai putem salva finanţarea europeană de 176 de milioane de euro destinată reţelei de termoficare. Salutăm faptul că soluţia noastră a fost preluată atât de primarul Firea cât şi de PSD şi USR. Speram că, în semn de respect faţă de bucureşteni, toate partidele din Consiliul General să aprobe în şedinţa de mâine înfiinţarea acestei companii pentru a ieşi din situaţia de colaps în care se afla termoficarea astăzi“, a declarat Alexandru Nazare, primvicepreşedinte şi purtător de cuvânt al PNL Bucureşti, conform agerpres.

Măsurile propuse de PNL sunt următoarele:1. Asigurarea continuităţii furnizării energiei termice şi apei calde pentru cei peste 1,2 milioane de bucureşteni.

2. Dizolvarea CM Energetică, ca umare a deciziei instanţei de declarare ca ilegală a hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti, cu păstrarea controlului asupra patrimoniului constituit din banii bucureştenilor.

3. Stoparea cheltuirii de către Primărie a 1,2 miliarde lei din bugetul Bucureştiului pentru cumpărarea creanţelor Elcen şi folosirea acestor bani ca sursă de finanţarea a investiţiilor viitoare în modernizarea reţelei de termoficare.

4. Prezervarea etapelor parcurse şi a documentelor elaborate pentru accesarea fondurilor nerambursabile destinate modernizării reţelei de termoficare, pentru a scurta timpul de accesare şi a conserva valoarea banilor şi a muncii depuse până acum.

Principalele considerente strategice propuse de PNL pentru asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat în Bucureşti se pot sintetiza astfel:

Înfiinţarea unei societăţi noi, TERMOENERGETICA, aprobată cu 2/ 3 din votul Consiliului General; capital social deţinut majoritar de Bucureşti; obiect de activitate strict, conform prevederilor legii serviciilor publice; scopul societăţii este preluarea, prestarea şi furnizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat.

Pentru TERMOENERGETICA se vor aproba de către CGMB prevederi care să prezerve principalele atribuţii pentru acţionarul Bucureşti, controlul deciziilor strategice, transparenţa funcţională şi a gestiunii, management performant şi depolitizat.

Se ia hotărârea în CGMB de dizolvare a CM Energetică SA prin divizare şi aportarea părţii care corespunde serviciului public cu TERMOENERGETICA. Partea care urmează să fuzioneze cu TERMOENERGETICA primeşte activele şi pasivele, avizele şi licenţele, contractele şi personalul aferente prestării serviciului public şi le aportează la TERMOENERGETICA. Ceea ce rămâne, formează o nouă societate de prestări servicii energetice.

Prin hotărâre CGMB se dispune încetarea delegării directe a serviciului public către RADET şi încredinţarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat către TERMOENERGETICA, pe bază de contract de delegare, Se aprobă inventarul bunurilor mobile şi imobile, proprietate publică sau privată a unităţilor administrativ-teritoriale aferente serviciului public, care vor fi predate de RADET şi preluate de TERMOENERGETICA, pe baza procesului-verbal de predare-preluare a bunurilor încheiat intre părţi RADET- TERMOENERGETICA- Municipiul Bucureşti.

Se aprobă de către CGMB preluarea de către TERMOENERGETICA a contractelor şi personalului RADET aferent serviciului public. Bunurile proprietate privată ale RADET rămân în patrimoniul acesteia, la fel datoriile şi creanţele. RADET urmează procedura de lichidare.

Bucureştenii aşteaptau să vadă că cineva “ia taurul de coarne” şi vine cu o soluţie pentru termoficare care nu va mai da frisoane. PNL Bucureşti a dovedit, încă odată, că cineva e cu adevărat pregătit pentru asemenea situaţii, că se gândeşte serios, nu la salvarea imaginii proprii, ci înţelege interesele şi îngrijorările bucureştenilor şi pune pe primul plan preocuparea de a le oferi siguranţa şi încrederea printr- o politică responsabilă; că ştie să acţioneze sigur, hotărât şi profesional, în legalitate şi consens, ca municipiul să poată depăşi asemenea stări, cu pierderi minime şi continuitate pentru binele şi confortul tuturor cetăţenilor“, a declarat Gabriel Dumitraşcu, vicepreşedinte PNL Bucureşti.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!