USR cere clarificări Ecaterinei Andronescu despre cheltuirea banilor în programul ”Masă caldă în școli”

Senatorul USR Mihai Goțiu i-a solicitat ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, prin intermediul unei interpelări oficiale, clarificări despre modul în care vor fi utilizate cele 140 de milioane de lei alocate, suplimentar, la Legea Bugetului de stat, pentru extinderea programului ”Masă caldă în școli”, conform comunicatului de presă al USR.

De asemenea, senatorul USR i-a solicitat ministrului Ecaterina Andronescu să prezinte strategia referitoare la extinderea programului în toate școlile din România și data de la care acest lucru se va întâmpla.

”Suma alocată suplimentar în timpul dezbaterilor pe proiectul Legii Bugetului este insuficientă pentru ca începând cu anul școlar 2019/2020 toți elevii din școlile din România să poată beneficia de o masă caldă la școală. În cel mai fericit caz, suma va ajunge pentru dotarea și amenajarea unor săli de servire a mesei în unele școli din România”, a declarat Mihai Goțiu.

USR a depus un amendament la Legea Bugetului prin care a solicitat suma de 696 de milioane de lei pentru extinderea acestui program la nivel național începând cu toamna anului 2019. Amendamentul a fost respins și înlocuit cu unul depus ad-hoc și asumat de Liviu Dragnea, în Comisiile reunite pentru Buget ale Parlamentului, în care suplimentarea a fost de doar 140 de milioane de lei.

”Nu a existat nicio estimare reală a costurilor necesare pentru extinderea programului, de la 50 de școli, câte se află acum în programul pilot, la nivelul tuturor școlilor din România. Pur și simplu a fost aruncată o sumă pe masă. În primii doi ani de pilotare, programul s-a dovedit eficient pentru reducerea abandonului școlar, una dintre cele mai grave probleme ale sistemului educațional românesc, dar n-a existat o voință reală din partea Guvernării PSD-ALDE pentru extinderea lui. Confruntați cu amendamentele Opoziției, PSD a venit cu cele 140 de milioane de lei. Ne-am asumat public că vom monitoriza modul în care acești bani, așa puțini cum sunt, vor fi cheltuiți, pentru a nu-i risipi și pentru a ajuta ca măcar de anul viitor, să se poată extinde programul la nivelul tuturor școlilor din România”, a mai explicat senatorul USR.

Photo credit: romaniacurata.ro

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!