Proiect: Profesorii ar putea avea statut de autoritate publică

Proiectul de lege inițiat de Șerban Nicolae, susținut de sindicatele din educație FSLI și contestat de elevi și părinți, prevede ca profesorii să aibă statut de autoritate publică. Acest lucru înseamnă, printre altele, că cei care agresează cadrele didactice vor fi sancționați mai dur și cercetați penal.

Susținătorii și inițiatorul proiectului de lege aflat acum în Parlament afirmă că modificarea este necesară pentru că în ultimii ani, peste 70 de mii de profesori din România au fost agresați.

Noul statul al profesorilor va fi similar cu cel al magistraților sau al polițistilor, de exemplu.

Astfel, din punct de vedere juridic, profesorii ar deveni adevărați funcționari publici, iar oricine va agresa un profesor ar putea să intre la ultraj, la fel ca în cazul polițiștilor sau al magistraților. Însă în același timp profesorii ar „intra în zona de legislație penală specifică exercitării funcției publice”, lucru cu care părinții și elevii nu sunt de acord, motiv pentru care cer ca președintele Iohannis să blocheze inițiativa legislativă.

Asta înseamnă și vor trebui să lucreze până la 8 ore pe zi, dar pe de altă parte, nu vor mai putea să facă meditații. De asemenea, vor întocmi rapoarte către superiorii lor, către directori și inspectori școlari.

Funcționarii publici sunt sancționați mai asupru pentru faptele lor, iar același lucru se va întâmpla șîn cazul profesorilor.

Totodată se schimbă regulile și pentru cei are vor agresa profesorii. Aceștia riscă dosar penal pentru ultraj.

Proiectul de lege a trecut tacit de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut în Senat, for legislativ decizional în acest caz.

Ce se schimbă pentru profesori

– Vor lucra 8 ore / zi

– Nu vor mai avea voie să facă meditații

– Vor fi evaluați ierarhic

– Răspunderea pentru faptele proprii va fi mult mai mare

– Vor răspunde pentru notele mici ale elevilor

– Cei care vor lovi un profesor vor avea dosar penal pentru ultraj.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!