”Salvați Copiii” investește peste 700.000 de lei în maternitățile din Regiunea Vest

Mai multe maternități din regiunea Vest vor fi dotate cu aparatură medicală în valoare de 728.000 lei, ca urmare a unei investiții a Organizației Salvați Copiii.

Astfel, aparatură medicală necesară va ajunge la maternitățile și secțiile de terapie intensivă neonatală din județele Timiș, Arad, Caraș-Severin și Hunedoara:
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu Timișoara – un ecograf, în valoare de 180.747 lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență “Pius Brînzeu” Timișoara-Maternitatea Bega – o masă radiantă, în valoare de 83.330 lei
Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Maternitatea Odobescu – un ventilator, în valoare de 184.200 lei
Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – un incubator și o lampă de fototerapie, în valoare totală de 53.436 lei
Spitalul Orășenesc Moldova Nouă, județul Caraș-Severin – un incubator de transport, în valoare de 47.000 lei
Spitalul Județean de Urgență Reșița, secția pediatrie – un ecograf și un infuzomat, în valoare totală de 97.150 lei
Spitalul Orășenesc Hațeg, județul Hunedoara: o lampă de fototerapie, o lampă UV pentru microfloră, un neopuff, un analizor, un balon reanimare și un pulsoximetru, în valoare totală de 82.160 lei.
Regiunea de Vest se remarcă atât prin numărul mare de cazuri pe care le tratează, cât și prin discrepanța dintre județe: în vreme ce Hunedoara are o rată a mortalității infantile sub media națională, de 5,9 la mia de copii născuți vii, Caraș-Severin are o rată sever ridicată, de 10,4 la mie. Rata mortalității infantile este de 6,2 la mie în județul Arad și de 7,5 la mie în Timiș, unde maternitățile din Timișoara deservesc mai multe județe.
Situația maternităților din România rămâne una critică și avem situații în care medicii pierd timp prețios încercând să găsească un loc liber într-o secție de terapie intensivă neonatală superior dotată. Este o dramă pe care o împărtășesc deopotrivă părinții și medicii. Salvați Copiii a decis să pună în aplicare un plan de măsuri urgente și, în urma consultărilor cu medicii, să doteze secțiile de terapie intensivă neonatală unde prematurii pot fi salvați”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
Maternitatea Odobescu, secție a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timişoara, este cea mai mare şi mai performantă maternitate de nivel III din vestul țării. Aici ajung prin transfe nou-născuți cu patologii grave din întreaga regiune, numărul nașterilor fiind cuprins între 3.000-3.500 de nașteri pe an, cu un indicator de prematuritate de 12,2-12,5%. Din păcate, vârsta de gestație la care se nasc acești nou-născuți este din ce în ce mai mică, iar lupta pentru această categorie de prematuri este din ce în ce mai dificilă”, a explicat dr. Gabriela Olariu, Șef Secție Neonatologie Maternitatea Odobescu.
Cazuri complexe din regiune ajung și la Secția de Neonatologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, denumită Spitalul Clinic „Bega” (Maternitatea „Bega”). Numai în anul 2018, aici au avut loc 2.712 naşteri. Dintre acestea, o pondere semnificativă o reprezintă nou-născuţii cu patologie şi nou-născuţii prematuri care necesită tratament şi spitalizare de lungă durată, de la șapte zile (pentru un nou-născut la termen cu patologie minoră) la 30-90 de zile (pentru un nou-născut prematur). De asemenea, în unitatea de Terapie Intensivă Neonatală sunt tratați între 200-250 nou-născuţi/an, ceea ce înseamnă în medie 10% din numărul total de naşteri/an.
Totodată, la Timișoara sunt oferite servicii medicale multiple copiilor cu vârste între 0-17 ani în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu”. Acesta este singurul spital din partea de vest a țării care are serviciile necesare pentru abordarea complexă a copiilor bolnavi: pediatrie, traumatologie, chirurgie, neonatologie prematuri, pneumoftiziologie, neuropsihiatrie, otorinolaringologie, oftalmologie, recuperare fizică și nutrițională. 
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!