Se înființează Sistemul Informatic Național pentru Adopție

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de hotărâre pentru crearea unui sistem IT național pentru adopții. Suma totală a proiectului pentru Sistemul Informatic Național pentru Adopție (SINA) este de 45.947.000 de lei, echivalentul a aproape 10 milioane de euro.

Proiectul vine în sprijinul celor care vor să adopte copii și are ca obiectiv general realizarea unui sistem informatic care să continue procesul de simplificare administrativă și de debirocratizare în domeniul protecției copilului și adopției și să faciliteze comunicarea persoanelor interesate cu toate instituțiile cu atribuții în domeniu. 

Concret, sistemul informatic va asigura, în timp real, accesul potențialilor adoptatori la informații actualizate cu privire la reglementările, procedurile, standardele și etapele necesare pentru adopția unui copil și va oferi posibilitatea comunicării online cu instituțiile din domeniul protecției copilului și adopției, prin descărcarea și încărcarea de formulare și un serviciu de suport tip helpdesk, sistemul fiind astfel adus la nivelul 4 de sofisticare, din 5 câte există la nivel european.

SINA va permite constituirea unui dosar electronic al copilului, care va cuprinde informații referitoare la toate etapele parcurse de acesta în procesul de adopție, inclusiv cele premergătoare acesteia, de prevenire și protecție specială, precum și monitorizarea post-adopție.

Totodată se va crea un cadru de interoperabilitate cu alte instituții implicate în domeniul adopției și în activitățile premergătoare acesteia, Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției.

 “Prin Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România 2020, adopția, activitate aflată în coordonarea ANPDCA, se regăsește printre evenimentele de viață pe care România şi-a asumat că le va aduce la nivelul 4 de sofisticare. De altfel şi Programul de Guvernare 2017-2020 conține prevederi exprese cu privire la drepturile copilului, referindu-se la acestea ca și Investiţie în copii, investiţie în viitor”, a transmis ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Durata de implementare a proiectului este de 36 luni, iar valoarea totală este de 45.970.000  lei. Finanțarea se realizează din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat, prin bugetele Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, se arată în comunicatul de presă al ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!