Câteva spitale județene și Consiliul Județean Cluj au hotărât să construiască din resurse proprii și cu fonduri europene, un centru integrat de transplant, unic în țară și printre puținele din Europa.
Preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că, în maxim cinci ani, clădirea centrului ar urma să fie ridicată pe un teren care aparţine instituţiei, în zona centrală a municipiului reşedinţă, pe strada Victor Babeş.
„Am decis, împreună cu specialişti, să construim la Cluj un centru integrat de transplant. În acest centru integrat de transplant vom avea posibilitatea de a face operaţiunile de transplant în ceea ce priveşte partea de rinichi, plămâni, inimă şi ficat. (…) Construcţia o vom face din finanţarea CJ şi finanţarea europeană şi peste câţiva ani va fi un element de referinţă şi foarte utilă Clujului, regiunii şi întregii ţări, pentru că este unic în România şi înţeleg că printre puţinele astfel de centre, dacă nu singurul”, a spus Alin Tişe.
Acesta a mai spus că deja a fost lansat concursul de soluţii pentru tema de proiectare, care va fi încheiată în februarie, urmând să fie organizat concursul de soluţii pentru partea de concept.
„Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic în România şi, practic, în UE sunt foarte puţine centre care să fie concentrate pe toate tipurile de transplant. De el vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară şi chiar din afara României, pe măsură ce ne vom alinia la Eurotransplant. Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor beneficia şi se vor forma profesional sute de medici; unii din afara României şi-au manifestat deja dorinţa să vină să lucreze în acest centru. Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi şi o activitate de cercetare şi de formare medicală continuă. Deci va fi o activitate foarte complexă şi, pentru imaginea Clujului, cred că va fi un pas extrem de important şi toată lumea va avea de câştigat”, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Cluj, Vasile Mureşan.
Spitalul va fi construit pe un teren de 15.000 metri pătraţi şi va avea o suprafaţă de circa 7.000 metri pătraţi.
Sursa: digi24.ro