UTIL: Cum îți poți schimba furnizorul de electricitate în 4 pași

Consumatorii casnici ar trebui  să ia în considerare toate opțiunile de pe piață pentru a-și proteja finanțele personale, în această perioadă în care prețurile la energie sunt așteptate să crească din nou, chiar și cu 40% conform anumitor reprezentanți ai furnizorilor de energie.

Schimbarea furnizorului este un proces gratuit (conform Ordinului ANRE nr. 105/2014), fiind interzisă perceperea oricăror taxe sau tarife legate de parcurgerea acestuia. De asemenea, schimbarea furnizorului nu implică modificări de ordin tehnic (înlocuirea contorului sau modificarea instalației de racordare), neexistând astfel întreruperi ale furnizării energiei electrice.

Iată pașii care trebuie urmați pentru schimbarea furnizorului de energie electrică:

1) Alegerea unui nou furnizor de electricitate

Alegerea unui nou furnizor este primul pas în acest proces. O listă completă a furnizorilor autorizați este disponibilă pe website-ul Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), la acest link. De asemenea, aici poate fi accesat un comparator de prețuri al ANRE, însă înainte de a lua o decizie finală este recomandabil să accesați și website-urile furnizorilor, pentru a obține astfel oferte actualizate.

După ce ați luat legătura cu noul furnizor, reprezentanții acestuia vă vor cere câteva detalii cu privire la consumul de energie pe care îl aveți, urmând ca apoi să vă facă o ofertă corespunzătoare (presupunând ca nu ați ales deja un pachet din oferta respectivului furnizor).

2) Încetarea actualului contract de furnizare

Ulterior, consumatorul de energie electrică este obligat să notifice furnizorului actual în legătură cu încetarea contractului de furnizare cu cel puțin 21 de zile înainte. Un model al cererii poate sa fie descărcat de la acest link. În general, reprezentanții noului furnizor vă pot ajuta la completarea notificării privind încetarea actualului contract de furnizare.

3) Trimiterea documentelor necesare către noul furnizor

Noul furnizor de electricitate solicită noilor clienți o serie de documente înainte ca procedura propriu-zisă să fie demarată. În general, documentele solicitate sunt:

  • Cererea de încheiere a contractului actual.
  • Declarație pe propria răspundere că în spațiul respectiv se desfășoară numai activități casnice.
  • Copie a cărții de identitate
  • Actul de proprietate sau actul doveditor al dreptului de folosință asupra locului de consum (contract de vânzare-cumpărare, de închiriere etc.)
  • Actul proprietarului locului de consum (dacă nu sunteți proprietarul locului de consum)

4) Schimbarea propriu-zisă a furnizorului

La solicitarea clientului și pe baza contractului de furnizare a energiei electrice încheiat între client și noul furnizor, acesta din urmă are obligația de a întreprinde demersurile necesare încheierii contractului pentru asigurarea serviciului de rețea. Practic, după ce ați trimis și completat toate documentele menționate mai sus, nu vă mai rămâne decât să vă dați acordul pentru începerea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică și să așteptați ca această schimbare să aibă loc.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!