Firmele lui Ioan Niculae, favorizate de statul român. OUG 114 umflă buzunarul miliardarului

Agenția Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a făcut publică lista consumatorilor finali industriali care beneficiază, de la 1 aprilie 2019, de prețul gazelor de producție internă plafonat la 68 lei/MWh, timp de trei ani, potrivit OUG 114/2018.

Printre principalii beneficiari, se află mai multe companii din grupul InterAgro, potrivit paginii web,  deţinut de controversatul om de afaceri Ioan Niculae. Astfel, Chemgaz Holding va primi o cantitate totală de 670.367 MWh de gaze de producţie internă, Donau Chem, 686.405 MWh, Ga Pro Co Chemicals, 555.243 MWh, Nitroporos, 115.156 MWh și Viromet, 311.769 MWh. Pe lista ANRE mai figurează o firmă din grupul InterAgro, Amurco, însă cantitatea de gaze alocată în dreptul său este 0,00 MWh.

Lia Olguța Vasilescu, secretar al Camerei Deputaților, consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă și purtător de cuvânt al PSD, a declarat că “În ceea ce privește OUG 114, este o ordonanță care trebuie aplicată (…). Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze. Da, este bine că a anunțat că redeschide toate fabricile. Da, e bine că va avea o cifră de afaceri de un miliard de euro care intră în economie. Da, ordonanța asta ajută să se întâmple toate aceste lucruri“.

Ioan Niculae negociază vânzarea unuia din combinatele ce vor primi gaze la preț plafonat și care și-a cerut intrarea în faliment, Ga Pro Co Chemicals Săvinești. La acest moment, unitatea se află în pericol de a fi debranșată de la rețeaua de distribuție a gazelor și de a îi fi întreruptă furnizarea energiei electrice pentru neplată, precizează Profit.ro. Compania își vinde deșeurile feroase și neferoase “pentru plata salariilor restante pentru salariații rămași în cadrul societății care se ocupă cu activități de pază, conservare și protecție a instalațiilor și utilajelor, precum și a activelor societății“, se arată în răspunsul transmis de lichidatorul judiciar al combinatului trimis Profit.ro.

Niculae a declarat recent că OUG 114, prin care prețul gazelor din producția internă este plafonat pe 3 ani la 68 lei/MWh, ar putea fi una dintre cele mai bune măsuri economice de după Revoluție, „dacă se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse, care sunt ale poporului român”.

Ioan Niculae a primit o condamnare la 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul “Mită la PSD”. De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2018, el a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, instigare la evaziune fiscală şi instigare la spălare de bani.

Totodată este judecat, alături de fostul ministru al economiei Adriean Videanu, în dosarul “Romgaz”, fiind acuzat de constituire de grup infracțional și delapidare. Procurorii susțin că, la începutul anului 2005, Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al SC InterAgro SA Bucureşti, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat. Grupul a urmărit şi realizat delapidarea SNGN Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri inferioare celor practicate în mod normal. Prejudiciul se ridică la 282.630.330 lei.

Alţi consumatori industriali care primesc gaze la preţ plafonat sunt Electrocentrale Bucureşti – 510.949 MWh, Electrocentrale Constanţa – 37.136 MWh, Complexul Energetic Hunedoara – 28.374 MWh, dar şi Transgaz, Delgaz Grid şi Distrigaz Sud Reţele, pentru consumul propriu tehnologic.
Totodată, aceeaşi decizie a ANRE cuprinde şi cantităţile alocate din producţia internă care vor merge către furnizorii consumatorilor noncasnici. Cele mai mari cantităţi sunt alocate către OMV Petrom – 1,9 milioane de MWh, Romgaz – 577.515 MWh, E.ON Energie – 602.032 MWh şi Engie – 859.693 MWh.
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!