Cătălin Ivan: ”PRODEMO solicită Parlamentului European să retragă postarea ofensatoare publicată în ziua de Paşti”

PRODEMO solicită Parlamentului European – Biroul de Informare în România să retragă postarea ofensatoare din ziua de Paşti şi să adreseze scuze publice ortodocşilor.

Europarlamentarul Cătălin Ivan, candidat pentru un nou mandat pe lista PRODEMO, solicită Parlamentului European – Biroul de Informare în România să retragă postarea ofensatoare din ziua de Paști și să adreseze scuze publice ortodocșilor.

Într-un comunicat de presă, Cătălin Ivan a declarat că ”Partidul PRODEMO desfide ironia folosită de către Parlamentul European, prin Biroul de Informare în România, în dimineaţa zilei de Paşti al ortodocşilor. Considerăm ofensatoare asocierea simbolurilor Sărbătorii Paştelui cu campania de conştientizare pentru participarea la alegerile din 26 mai, oricât de bine intenţionat ar fi fost acest demers.

PRODEMO îşi exprimă speranţa că aceasta nu reprezintă poziţia oficială a Parlamentului European, ci este doar o eroare de comunicare publică. Nu admitem invocarea libertăţii de exprimare, căci aceasta se opreşte întotdeauna acolo unde ar putea aduce atingere drepturilor şi libertăţilor celorlalţi.

Credinţa este una dintre valorile cele mai respectate ale poporului român, iar la religia ortodoxă aderă aproape 90 la sută dintre români. În perioada celei mai mari sărbători ortodoxe, mulţi competitori electorali s-au abţinut de la orice acţiune politică, tocmai din respect pentru valorile credinţei românilor. În aceste condiţii, Biroul de Informare în România a coborât inadmisibil nivelul comunicării publice a Parlamentului European.

Prin intermediul europarlamentarului Cătălin Ivan, PRODEMO sesizează Direcţia Generală pentru Comunicare a Parlamentului European, cu privire la lezarea adusă credinţei ortodoxe de către Biroul de Informare în România. PRODEMO solicită Parlamentului European să retragă postarea ofensatoare publicată în ziua de Paşti de Biroul de Informare în România şi să adreseze scuze publice ortodocşilor.

Oricât de predispuşi am fi către umor, anumite limite sunt păstrate, cu precădere atunci când o glumă poate aduce atingere valorilor sacre şi, cu atât mai mult, într-o zi de mare sărbătoare, cum este Paştele. Autoironia de care românii sunt capabili nu trebuie permisă instituţiilor, iar acestea nu trebuie să exploateze o latură atât de frumoasă a poporului român. În ciuda obiceiului deja instaurat de către unii dintre reprezentanţii statelor europene la Bucureşti, de a ironiza românii care îi găzduiesc şi îi apreciază, PRODEMO respinge această manieră de comunicare publică. Demnitatea naţională s-a câştigat greu în România şi ea reprezintă suma demnităţilor individuale. Instituţiile europene trebuie să respecte fiecare cetăţean român, aşa cum respectă oricare alt cetăţean european. Dacă nu îşi permit ironizarea unui maghiar, a unui francez ori a unui german, atunci nu trebuie să ironizeze niciun român.

Jignirea adusă unui singur român înseamnă ofensă adusă României, căci România este acolo unde se află fie şi un singur român”.

Reamintim că sâmbătă, în prima zi oficială a campaniei electorale, Biroul de informare din România al Parlamentului European a făcut o urare mai puțin obișnuită, cu ocazia Sărbătorilor de Paște.

Fie ca… toti romanii sa mearga la votul pentru Alegerile Europene, pe 26 mai!”, este mesajul postat pe Facebook, însoțit și de hashtagul #dedataastavotez #alegeriUE2019 #Europarlamentare2019.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!