Klaus Iohannis, despre desfășurarea alegerilor locale: „Nu e mai complicat să votezi decât să mergi la supermarket”

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit miercuri seară, în cadrul unei conferințe de presă, despre desfășurarea alegerilor locale pe 27 septembrie.

Șeful statului s-a declarat convins că dacă pandemia de COVID-19 nu se agravează și se iau măsuri stricte se pot organiza alegerile locale la 27 septembrie, pentru că „nu e mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine”.

Totuși, Klaus Iohannis a precizat că situația va fi evaluată în continuare și că la jumătatea lunii august se va decide dacă se va menține data de 27 septembrie sau va fi reluată discuția.

Este o discuție legitimă dacă să organizăm sau să nu organizăm alegerile în 27 septembrie. Însă vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. Organizația Mondială a Sănătății a făcut multe afirmații și mai multe anunțuri, iar unul dintre anunțurile care pe mine mă îngrijorează foarte mult este că această pandemie nu are mai multe valuri, ci are un singur val mare, având în vedere că virusul nu are o ciclicitate în funcție de anotimp sau de temperatură. Avem două chestiuni de care trebuie să ținem cont. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale. Pe de altă parte, suntem în mijlocul unei pandemii care poate se atenuează, poate nu se atenuează. Ce obținem dacă amânăm acum alegerile? În loc să le ținem la sfârșit de septembrie, intrăm poate în noiembrie, decembrie, poate ianuarie, când peste pandemia de COVID-19 poate se suprapune și gripa, poate se suprapune și o iarnă grea și ne trezim că în loc să facem lucrurile mai bine, le facem mai prost”, a spus Iohannis.

Președintele a afirmat că dacă se vor lua măsuri stricte, nu este deloc complicat ca o persoană să meargă la vot.

Personal, sunt convins că dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri foarte stricte și specifice, se pot organiza alegerile. Dacă vorbesc despre alegeri, vreau să fiu foarte clar: actul de votare se poate organiza în condiții bune. Nu este mai complicat să mergi să votezi decât să mergi la supermarket să cumperi pâine. Se pot institui măsuri de distanțare, de igienă, asta se poate. Ceea ce va fi mai complicat de organizat este campania electorală, care în cazul în care pandemia nu cedează sau se agravează va fi o campanie care se va desfășura în condiții atipice, După părerea mea, până la mijlocul lunii august vom cunoaște toate aceste lucruri se vor cunoaște și atunci se va lua o decizie”, a mai precizat Iohannis.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!