Klaus Iohannis: „PSD a creat intenționat o criză sanitară”

 

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după o ședință cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, și cu șeful DSU, Raed Arafat, că situația este gravă și că autoritățile se pregătesc pentru această situație.

În discursul său, președintele a atacat dur PSD și a spus că social democrații sunt de vină pentru creșterea numărului de cazuri de COVID-19.

Declarația președintelui Klaus Iohannis:

Astăzi stăm așa: 1356 de persoane detectate cu coronavirus. 35 de decese de ieri până astăzi. Peste 400 de persoane la ATI. Este un nou record negativ, extrem extrem de îngrijorător.

Pe bună dreptate ne punem întrebarea cum am putut să ajungem aici. Se știe că în starea de urgență când în vestul Europei erau multe cazuri și morți în România am avut un număr limitat de decese și cazuri. Autoritățile și-au făcut treaba, lucrurile au mers bine.

La început lucrurile au mers bine, până acum câteva săptămâni. Dar această situație nu a convenit PSD-ului.  Atunci, PSD-ul a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate PSD controlează încă majorități în Parlament. PSD împreună cu alții cu care pactizează, de exemplu cu UDMR. Să nu uităm când PSD a încercat să treacă proiectul privind autonomia. 

PSD a acționat acolo unde au putere în Parlament. 

Au făcut harcea parcea puțina legislație pe care am avut-o, cu un cinism inimaginabil au tras de timp, după ce au distrus parte din legislație. E, sigur, după ce i-am criticat aseară, PSD a fost foarte nervos și m-a acuzat că eu caut vinovați.

Nu, stimați PSD-iști, nu caut vinovați, îi cunosc și o să îi arăt cu degetul. Pe voi!

În 25 iunie CCR stabilește că anumite articole sunt neconstituționale. Am avut 400 de cazuri noi.  În 2 iulie CCR motivează, am avut tot atâtea cazuri. Guvernul nu a putut să vină cu o nouă lege pentru că știm că trebuie așteptată motivarea. După care Guvernul se mișcă foarte rapid și în 4 zile depune noua lege în Parlament.  După care vedem că PSD începe să tragă de timp și această lege care putea să fie trecută urgent prin Parlament se dezbate timp de 2 săptămâni în care pacienți bolnavi pleacă acasă, în care nu e nimeni amendat, carantinat, rezultatul putem să îl citim aici în tabel.  Legea ajunge la mine în 18 iulie. O promulg imediat și o public. 889 de cazuri în 18 iulie. Un zidar nu poate să construiască o casă fără mortar, cum un tâmplar nu poate să lucreze fără cuie. Guvernul nu poate să guverneze fără legi. Guvernului i s-au luat din mână legile și practic nu a putut să gestioneze criza.

PSD a tras de timp și a creat această situație. Dar de ce? PSD, nemulțumit de reușitele guvernului PSD a vrut să cauzeze o criză sanitară pentru a putea să critice Guvernul. A creat intenționat o criză sanitară ca să vină să critice guvernul.

Ce să mai spui? Pentru PSD nu contează că sute de români au murit, pentru PSD a fost important să creeze o criză pentru ca să aibă pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD-ul.

Acum suntem în această situație. Suntem hotărâți să gestionăm și această nouă formă de criză.

Azi am avut o discuție foarte aplicată cu ministrul de interne și cu șeful DSU. Am convenit că este momentul să fim extrem de fermi extrem de aplicați. Toate studiile sociologice arată că 90% dintre voi respectă normele. Vă mulțumesc. Marea majoritate ați înțeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înțeles vor fi amendați. Trebuie să respectăm normele ca să stăpâni pandemia. Știm ce avem de făcut. Cei care nu respectă măsurile vor suporta rigorile legii.”, a declarat Klaus Iohannis.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!