Legea a fost adoptată: dispare ştampila din administrația publică

Camera Deputaţilor a votat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind eliminarea ştampilei din administraţia publică. Iniţiativa prevede că instituţiile administraţiei publice nu vor mai fi obligate să utilizeze ştampila în relaţia cu cetăţenii sau cu alte instituţii.

Senatorul USR Cristian Ghica a afirmat, într-o postare pe pagina sa de socializare, că acest proiect de lege este printre puţinele proiecte ale Opoziţiei adoptate în acest mandat.

O lege extrem de importantă a primit astăzi VOTUL FINAL în Camera Deputaților! Este vorba despre proiectul pe care l-am inițiat privind eliminarea obligativității utilizării ștampilei în administrația publică. Legea va merge la promulgare la Președintele României și apoi va putea fi aplicată în toată țara.

Potrivit noii legi, instituțiile administrației publice nu vor mai fi obligate să utilizeze ștampila în relația cu cetățenii sau cu alte instituții. În mediul privat, ștampila oricum nu mai era obligatorie. Dar în administrația publică ea este încă nelipsită.

Marele merit al noii legi este că ea creează premisele digitalizării și simplificării birocrației. Atâta vreme cât ștampila nu mai este obligatorie, documentele vor putea circula mai ușor, în format digital, nu va mai fi necesar exemplarul ”original” pe hârtie și cu ștampilă și totul va putea fi trimis și primit online, cu semnătură electronică. (Vor rămâne în uz doar parafele speciale, cele care sunt stabilite conform unor legi precise, cu instrucțiuni clare de utilizare).

Mă bucur că acest proiect a fost votat de Camera Deputaților. Sper ca de aici să pornească în forță un proces amplu de digitalizare și de modernizare a administrației. Mă bucur și pentru că este printre foarte puținele proiecte care au fost inițiate de Opoziție în acest mandat și care au trecut de votul final al Parlamentului. Am fost co-inițiator și la celelalte legi care au fost deja promulgate, deci un motiv în plus de bucurie. Este un semnal și o dovadă că, dacă lupți cu adevărat pentru lucrurile în care crezi, atunci chiar poți reuși. Chiar și în condițiile unei majorități ostile.

Mulțumesc colegilor care mi-au fost alături și întregii echipe care au făcut posibilă nașterea acestei legi extrem de importante pentru România”, se arată în postarea senatorului.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 7 noiembrie 2018, iar miercuri decizional de Camera Deputaţilor şi urmează să fie trimis la promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis.
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!