Raportul legii cu modificări a fost votat joi seară de către Senat, în calitate de cameră decizională, cu 115 voturi pentru, 8 împotrivă şi 3 abţineri.
După adoptare, termenul pentru contestarea la Curtea Constituțională a României este de două zile. După cele două zile, legea va fi trimisă la promulgare. De asemenea, după promulgare, legea intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
Raportul adoptat de Comisia Juridică a Senatului:
- Prin hotărâre a Guvernului se stabilește lista bolilor pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la o locaţie declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare, precum şi lista unităţilor sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.
- Măsura izolării trebuie să fie pe o durată limitată, care protejează interesul public şi să nu determine un dezechilibru între nevoia de protejare a sănătăţii publice şi imperativul respectării libertăţii persoanei.
- Nu se poate dispune izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată, dacă informaţiile oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere şi rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv în unităţile sanitare.
- Referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen au fost eliminate.
- Cei care nu respectă regulile de izolare si carantinare vor fi sanctionați.
- În cazul copiilor a căror părinți sunt bolnavi cu coronavirus și nu au posibilitatea să fie îngrijiți de rude sau alte persoane apropiate, DSP va anunță serviciul de asistență socială pentru a lua măsuri în acest sens.
Principalele modificări aduse de senatori Legii carantinei
- Institutul Naţional de Sănătate Publică are obligaţia de a comunica zilnic numărul cazurilor noi, numărul cazurilor retestate şi numărul total de teste pentru cazurile noi şi cazurile retestate, raportate separat la nivel naţional şi judeţean, inclusiv după criteriul domiciliului persoanei testate, făcută de preşedintele Comisiei Juridice, Robert Cazanciuc.
- Pacienții pot contesta juridic carantinarea sau izolarea şi vor fi monitorizați medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie. În condiţiile alineatului 3 sau 4, persoana în cauză nu poate părăsi unitatea sanitară ori, după caz, domiciliul sau locaţia declarată, fără încuviinţarea medicului sau reprezentantului de Sănătate Publică, unitatea sanitară sau locaţia alternativă, până la emiterea deciziei care infirmă măsura izolării, recomandată de medic sau, după caz, de organele de control (…) sau până la data pronunţării hotărârii de revizuire sau, după caz, de încetare a măsurii izolării.
- O altă procedură pentru detașarea medicilor: „Am introdus o procedură obligatorie, mai întâi de voluntari, într-un al doilea pas de apărare la o structură militară, dacă va fi cazul. Dacă nici cele două soluții nu pot să aducă pe cineva într-un spital care are o criză la un moment dat, să se poată merge la o detașare cu o compensare financiară destul de importantă, de până la jumătate din salariu, plus o diurnă de 2% pe zi pentru cei care merg în asemenea misiuni. Practic ar fi o dublare a salariului. Ministerul Sănătății va fi obligat să formeze un corp al voluntarilor pentru situații de urgență, la care statul să poată apela atunci când este nevoie”. Ministerul Sănătăţii va fi obligat să creeze un corp al voluntarilor pentru situaţii de urgenţă la care statul să poată apela când e nevoie carantina izolare.Practic, un număr de cadre medicale trebuie să se înscrie pe această listă, beneficiază de o anumită formă de compensare, dar atunci când este nevoie de ei în situații speciale, sunt solicitați.
- Copiii infectați cu coronavirus vor fi mai întâi izolați la domiciliul aparținătorilor: „În ceea ce priveşte izolarea minorului într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă, aceasta se instituie potrivit reglementărilor legale în vigoare. Aparţinătorul minorului, întrucât trebuie să stea cu el, este supus măsurii carantinei, în temeiul prezentei legi, dacă măsura izolării nu i se aplică”, a precizat senatoarea PNL Iuliana Scântei.
- Nu este obligatoriu ca minorii cu vârsta între 14 şi 18 ani să fie internaţi cu un părinte.