Mihai Fifor: „România nu este pregătită de votul prin corespondență”

Purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor, afirmă, într-o postare pe pagina personală de socializare, că România nu este pregătită pentru votul electronic şi a dat exemplu cazurile altor state europene care au renunţat la acest sistem, adăugând că votul prin corespondenţă este o soluţie pragmatică pentru diaspora.

De ce nu este România pregătită pentru votul electronic? În primul rând, pentru că țări precum Germania, Olanda sau Irlanda, au renunțat la acest sistem după ce s-au confruntat cu suspiciuni privind rezultatele. Deci nici statele cu o lungă tradiție democratica nu au găsit o formulă sigură pentru acest sistem.

În al doilea rând, cele mai multe tipuri de vot electronic presupun deplasarea la secția de votare, deci nu ar rezolva problema din diaspora. În prezent, Estonia este singura țară din lume care folosește, la nivel național, sistemul de vot electronic online. Oare de ce nu e folosit și de alte state?

Cred că votul prin corespondență, votarea prelungită și suplimentarea secțiilor de votare sunt soluțiile pragmatice pentru diaspora. Așteptam încă să vedem dacă domnul presedinte Iohannis, ca șef al diplomației, ii va pune pe ambasadori la treabă, ca să găsească locuri pentru înființarea de noi secții. Să facă și președintele ceva concret… Altfel, românii s-au cam săturat de vorbărie și de arătatul cu degetul spre alții…”, susține purtătorul de cuvânt al PSD.

Sursa foto: Facebook/ Mihai Fifor

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!