Ministerul Sănătății nu deține informația că ar exista medici falși în România

Ministerul Sănătății nu deține informația că ar exista medici falși care profesează în România, iar dacă cineva deține astfel de date are obligația să anunțe organele competente, se precizează în comunicatul de presă al ministerului.

Reacția vine în urma unei declarații făcute de Daniel Ionaşcu, avocatul lui Matteo Politi, care a susținut, în timpul unei emisiuni televizate, că „din ceea ce a cules, din datele dosarului, sunt pe teritoriul României un număr de 3.000 de medici falși”.

În comunicatul de presă al ministerului Sănătății se arată că:

„Ministerul Sănătății nu deține informația că ar exista medici falși care profesează în România. Dacă cineva deține informații că astăzi sunt medici falși care oferă servicii medicale în sistemul public sau privat de sănătate, are obligația să anunțe organele competente, acest lucru punând în pericol viețile pacienților.

În urma cazurilor depistate în care persoane profesau meseria de medic cu parafe acordate  ilegal, Ministerul Sănătății a demarat un control la Direcția de Sănătate Publică București în cadrul căruia au fost verificate toate codurile de parafă eliberate de această institutie din anul 2018 până în februarie 2019. De asemenea, astfel de controale au fost derulate în mai multe direcții de sănătate publică județene.

De asemenea, pentru a evita situațiile ca și alte persoane care nu indeplinesc condițiile necesare să practice medicina în România,  Ministerul Sănătății a elaborat un Ordin de Ministru care se află în prezent în transparență decizională și care reglementează condițiile necesare pentru angajarea medicilor în sistemul de sănătate public și privat.

Facem mențiunea că lista cu codurile de parafa eliberate la nivel național este elaborată de centrul de calcul al Ministerului Sănătății și nu poate fi făcută publică deoarece conține date cu caracter personal.

Mi se pare extrem de gravă afirmația conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3000 de medici falși. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva știe că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligația de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmații fără dovezi fac foarte mult rău pacienților, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de altă parte, suspiciunile create astfel afectează și medicii care fac tot ce le stă în putință pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoană și-a obținut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breșe în sistem. Este vorba chiar despre  persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionașcu, cel care afirma ca sunt alte mii de medici în situația clientului său. Sunt sigură că justiția își va face datoria în toate cazurile de depistate pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii punând în pericol viețile oamenilor” , a declarat Sorina Pintea, ministerul Sănătății.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!