Ministrul Sănătății dorește reducerea pachetului de servicii medicale de bază de care beneficiază asigurații

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că pachetul de servicii medicale de bază ar putea fi redus, fiind vorba despre pachetul de care beneficiază gratuit plătitorii asigurării medicale obligatorii. Ministrul nu a precizat însă ce servicii ar putea ieși din pachet și vor fi plătite de asigurați din buzunar.

Sorina Pintea a declarat pentru Europa Liberă că Ministerul Sănătății urmează să modifice pachetul de bază și pachetul minim de servicii medicale odată cu negocierea normelor de aplicare a contractului cadru, aceasta fiind cea mai mare schimbare din sistemul sanitar românesc din ultimul deceniu.

Pachetul de bază cuprinde toate serviciile medicale de care beneficiază gratuit persoanele asigurate din România. Pachetul minim este cel de care beneficiază anumite categorii de persoane indiferent dacă sunt asigurate sau nu.

Prin normele de la contractul cadru vom redefini pachetul de bază, astfel încât să aibă cât mai mulți pacienți acces, dar în condițiile pe care sistemul românesc le oferă în acest moment”, a precizat ministrul Pintea.

Cu alte cuvinte, pachetul de bază ar urma să cuprindă, cel mai probabil, mai puține servicii decât în prezent. În acest sens, modificarea pachetului de bază poate deveni primul pas cître introducerea asigurărilor suplimentare sau complementare.

Pentru un anumit tip de servicii, cu siguranță este nevoie de asigurări suplimentare. Și atunci vom începe să definim aceste lucruri”, a declarat ministrul.

Guvernul a adoptat, luna trecută, o Ordonanță de Urgență prin care a introdus coplata serviciilor medicale private – ceea ce înseamnă că pacienții români se vor putea trata, la alegere, la privat, iar o parte din costul tratamentului ar urma să fie suportat de Casa de Asigurari de Sănătate. Practic, pacientul va putea “lua cu el” la privat suma pe care CNAS o deconteaza în prezent la stat pentru serviciul medical respectiv. Măsura înseamnă, teoretic, o creștere în volum a serviciilor medicale decontate prin Casa de Asigurări.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a declarat, în mai multe rânduri, că 17 milioane de oameni beneficiază în acest moment în România de servicii medicale, în condițiile în care doar 5 milioane sunt plătitori de asigurări de sănătate.

Sursa foto: George Călin/Inquam Photos
Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!