Praf în ochii alegătorilor. Așa s-ar putea numi maniera în care Traian Băsescu, Dacian Cioloș și Victor Ponta aleg să “ridice” influența partidului pe care îl reprezintă pentru apropiatele alegeri pentru Parlamentul European.
Cei trei lideri de partid se află pe prima poziție în lista candidaților pentru Parlamentul European alcătuită de formațiunile politice PMP, USR – PLUS și Pro România. Singurul motiv pentru care cei trei și-au anunțat candidatura este însă acela că partidele menționate nu propun alte figuri suficient de reprezentative pentru electorat. După cum ei înșiși au anunțat, Ponta, Cioloș și Băsescu nu pleacă la Parlamentul European, deși România a fost sufocată de material electoral cu care îi îndeamnă pe cetățeni să le acorde semnătura și, în final, votul.
“Pentru echipa și simpatizanții Pro România, îmi doresc să transfer încrederea aceasta către echipă. Din acest motiv voi deschide (alături de Corina Crețu) lista Pro România pentru alegerile pentru Parlamentul European din 26 Mai (chiar dacă nu voi accepta mandatul de europarlamentar și voi rămâne membru al Camerei Deputaților din România)”, a anunțat recent Ponta, pe pagina sa de Facebook. Practic, Victor Ponta recunoaște prin această declarație că încrederea electoratului în prima poziție a listei este inutilă, întrucât aceasta se transferă în mod obligatoriu către alți membri de partid sau chiar partidului în sine.
Traian Băsescu a anunțat deja că face aceeași “mișcare”, iar Dacian Cioloș și-a înștiințat electoratul că ar intenționa să candideze la alegerile prezidentiale de la sfârșitul acestui an sau la cele parlamentare din 2020.
În cazul celor trei lideri de partid, alegătorul este transformat forțat dintr-un suporter al unei personalități politice, într-unul de partid, deși cazurile în care electoratul român este fidel unei figuri, și nu unei formațiuni politice, nu sunt puține.
Pingback: Victor Ponta a renunțat la mandatul de europarlamentar – Informat24