Proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, în dezbatere

Guvernul urmează să dezbată, în ședința de joi, în primă lectură, proiectul de lege privind căutarea persoanelor dispărute, inițiat de Ministerul Apărării Interne.

Proiectul, care prevede posibilitatea utilizării unor mijloace și metode de localizare pentru găsirea unei persoane dispărute aflate într-o situație de vulnerabilitate, a fost pus în dezbatere publică de către MAI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, prin acest proiect se vor aduce o serie de modificări esențiale pentru a îmbunătăți modul în care sunt căutate persoanele dispărute și felul în care se intervine pentru localizarea acestora, în special a celor despre care există informații că sunt în pericol iminent.

Proiectul prevede posibilitatea utilizării tehnicii de localizare și atunci când persoana dispărută aflată într-o situație de vulnerabilitate (ex: este victima unei infracțiuni de răpire) contactează autoritățile prin mijloace informatice de comunicare.

Exemple de persoane vulnerabile: persoana la care există date și informații că este victima unor infracțiuni contra vieții, de lipsire de libertate în mod ilegal, de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile sau a unei infracțiuni contra libertății și integrității sexuale; copiii; persoana care urmează un tratament medical a cărui întrerupere îi pune în pericol integritatea corporală, sănătatea sau viața; persoana cunoscută cu un comportament suicidal sau cea  la care există date și informații că planifică să se sinucidă.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!