Referendumul a rămas nevalidat, la peste două săptămâni de la vot

Biroul Electoral Central (BEC) analizează, vineri, o solicitare a preşedintelui Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, care a cerut lămuriri referitoare la listele pentru referendumul din 26 mai, întrebând, printre altele, de ce numărul votanţilor nu a fost identic la cele două întrebări.

Preşedintele Curţii Constituţionale a României a cerut lămuriri în legătură cu sintagma ”numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” şi dacă acesta reprezintă ”numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

Valer Dorneanu mai solicită precizări vizând posibilitatea de a exista un număr diferit de persoane votante pentru prima şi cea de-a doua întrebare la referendum.

”Care sunt diferenţele existente în procesele verbale întocmite pentru cele două întrebări de către Birourile Electorale Judeţene ce au condus la consemnarea de către Biroul Electoral Central a unui număr diferit de persoane la pct. 1 din procesele-verbale, respectiv la rublica ”numărul persoanelor înscrise în lista pentru referendum” (identificare Birouri Electorale Judeţene care au transmis date diferite la pct. 1 din procesele verbale şi diferenţa constatată la fiecare)”, se arată în documentul trimis la BEC.

CCR a înregistrat, miercuri, o contestaţie prin care este solicitată anularea decretului 420 din 25 aprilie 2019, semnat de preşedintele Klaus Iohannis, pentru organizarea referendumului din 26 mai, solicitarea fiind şi de a infirma rezultatele referendumului naţional.

Judecătorii au amânat acest dosar pentru data de 27 iunie, pentru ca noii judecători ai Curţii să poată participa la dezbateri.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!