Statul va suporta șomajul tehnic doar pentru perioada stării de urgență

Ionel Dancă, șeful Cancelariei, a făcut precizări referitoare la ordonanța de urgență adoptată de Guvernul României referitoare la acordarea fondurilor guvernamentale pentru companiile și angajații care sunt afectați de efectele negative ale pandemiei de coronavirus.

Ce fel de angajatori pot opta pentru ajutorul guvernamental pentru acordarea de șomaj tehnic

Toți angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă ca urmare a efectelor provocate de epidemia de coronavirus – întreprinderi mici și mijlocii, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neuvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajați cu contracte individuale de muncă.

Această precizare extinde ajutorul acordat de Guvernul României pentru toate companiile și toți angajații, cu contracte individuale de muncă, care sunt afectați în această perioadă de efectele negative ale epidemiei de coronavirus.

Pentru ce perioadă se acordă acest ajutor

Perioada pentru care se aplică această facilitate este perioada stării de urgență – de la intrarea în vigoare a decretului până la sfârșitul acestei perioade, cu posibilitatea de prelungire, în funcție de evoluția situației din țară, și dacă starea de urgență va fi prelungită.

Pentru ce fel de contracte se acordă această facilitate

Facilitatea se acordă pentru contractele de pe perioada stării de urgență, pentru zilele aferente acestei stări. Astfel, pentru contractele de muncă suspendate în luna martie, ajutorul de șomaj tehnic va fi decontat de către stat pentru numărul de zile aferente perioadei stării de urgență, respectiv de la 16 martie la 31 martie.

Ce se întâmplă cu contractele de muncă suspendate înainte de intrarea în vigoare a stării de urgență

Ajutorul de șomaj tehnic se va acorda parțial, doar pentru perioada stării de urgență.

Când se va face plata acestor ajutoare

În primele zile ale lunii parilie se vor depune documentele solicitate, und eprocedura este foarte simplificată – o declarație pe propria răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu angajații care au contracte de muncă individuale de muncă suspendate.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!