Traian Băsescu: „Doar unirea cu România aduce Republica Moldova în UE şi prezenţa în UE scoate ţara dintr-o zonă gri”

Traian Băsescu a fost prezent, duminică, la Chișinău, unde a prezentat programul PMP pentru alegerile europarlamentare și a afirmat că doar unirea cu România va aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi va scoate ţara „dintr-o zonă gri”.

Unire, unire. O facem. Să ştiţi că este o bucurie să mergi în adunări şi să se strige «unire». Înseamnă că eşti identificat cu acest ideal, şi alături de Eugen Tomac, este probabil idealul nostru ca oameni politici şi îl vom menţine până când unirea se va întâmpla, pentru că popoarelor nu reuşește să li se opună nimeni până la capăt. Nici măcar obtuzitatea oamenilor politici la un moment dat nu poate să blocheze pentru totdeauna un ideal al unei naţiuni. Iar basarabenii sunt parte integrantă a poporului român şi cu sau fără voia altor oameni politici, unirea se va produce. Sincer, intenţia mea să fac în această întâlnire ceea ce fac şi în România, adică să explic celor cu care mă întâlnesc ce este UE. Hotarul UE e trasat pe Prut. Republica Moldova nu va fi invitată în următorii 50 de ani să fie membră a UE ca stat, de aceea v-o spun deschis aici – numai unirea cu România aduce Republica Moldova în UE şi numai prezenţa în UE scoate ţara dintr-o zonă gri. Rămân fraţii noştri ucrainieni. E destul. Nu ne mai băgăm şi noi în zona gri. Numai aşa o poate duce în UE unde măcar ai perspectiva prosperităţii şi o poate aşeza în zona de securitate, în NATO”, a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele PMP, care deschide și lista formaţiunii la alegerile pentru PE, a explicat şi semnificaţia sloganului partidului „Uniţi în Europa”.

În al doilea rând, plecăm cu sloganul «Uniţi în Europa». Se referă la noi la cele două naţiuni de pe malurile Prutului. Nimeni nu ne poate opri să restabilim cel mai important crez care cred în România – Unirea. Sloganul nostru e cel care va defini acţiunea noastră că europarlamentari. Va trebui făcut un efort de explicare, dar acesta este mai puţin necesar. Acolo trebuie să ne asumăm obiective pragmatice. Când vor constata că 3 milioane de cetăţeni din Republica Moldova sunt şi cetăţeni români ce mai pot să ne facă? Cine ne mai poate opri? Dar există decalajul, faptul că România a intrat în UE, în NATO. Republica Moldova a rămas aici. Sursele de finanţare pentru Republica Moldova trebuie mărite pentru a veni din urmă”, a spus Băsescu.

Despre rezultatul alegerilor din Republica Moldova, a declarat că “Aşa cum ni s-a cerut şi cum s-a votat în structura de conducere a Partidului Unității Naționale, decizia noastră a fost să nu participăm la alegeri. Ideea a fost că participând la alegeri am lua din voturile pro-europenilor şi atunci am spus că noi o să ne îndemnăm electoratul să voteze pentru alianţa acum. Rezultatul global al alegerilor îl vedem acum, pentru că toate formaţiunile politice şi-au întemeiat discursul, unii pe politici viitoare pe care electoratul nu le acceptă, iar alţii pe minciună. Era previzibil că partidul lui Dodon, care vrea să vândă Moldova lui Putin, nu va face o majoritate consistentă. Era previzibil că partidul lui Plahotniuc, care reprezintă ce e mai rău din punct de vedere moral, nu va reuşi să facă un scor electoral care să îl ducă la guvernare în continuare. Era previzibil că o campanie întemeiată pe minciună «Vă ducem în UE» nu va duce la un scor electoral bun”.

Fostul președinte a mai spus că discursul său nu este unul demagogic iar asigurarea securității este extrem de importantă.

Dacă într-o noapte visează urât Putin, ce poate face singură Republica Moldova? Deci apelul meu nu este unul demagogic. Dacă aş fi şef de stat, nu aş avea somn cu Republica Moldova, nu aş avea somn pentru că ţara nu are securitatea asigurată. Faptul că scrie în Constituţie că suntem neutri nu impresionează pe nimeni în ziua de azi, mai ales că ştim foarte bine că atunci când întrebi cu cine se învecinează Federaţia Rusă, răspunsul este «cu cine vrea ea». Misiunea pe care ne-o asumăm ca europarlamentari, noi PMP, este să contribuim de la Bruxelles la procesul de reunificare a ţării. Sigur România rămâne principalul jucător din acest punct de vedere, trebuie să accelereze procesul de acordare a vizelor, să mai simplifice la legea cetăţeniei”, a conchis Băsescu.

Sursa foto: cotidianul.md

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!