Gabriela Firea: “Companiile Holdingului Bucureşti au dinamizat domeniile pe care le gestionează”

Conform comunicatului de presă al Primăriei Minicipiului București, Primarul General, Gabriela Firea, a avut o întâlnire cu liderii celor cinci grupuri politice din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti pe tema companiilor municipale. În cadrul întâlnirii a fost discutată situaţia juridică a următoarelor companii municipale: Compania Municipală Consolidări, Compania Municipală Parking Bucureşti, Compania Municipală Eco – Igienizare Bucureşti și Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti.

Primarul General, Gabriela Firea: “Ne dorim o soluţie pentru funcţionarea companiilor municipale, o soluţie pentru a oferi bucureştenilor servicii publice de bună calitate şi mai ieftine. Companiile holdingului Bucureşti au dinamizat domeniile pe care le gestionează“.

În mai puţin de 2 ani, Compania Consolidări a acţionat în cazul a 520 de clădiri cu risc seismic din Capitală. Peste 3.000 de familii au acceptat să intre în programul municipal de consolidare.

Compania Iluminat Public a început primele lucrări anul trecut şi este pregătită ca în următorii 5 ani să înlocuiască integral corpurile de iluminat din Capitală – peste 19.000 de corpuri.

Compania Parking Bucureşti a avansat procedurile pentru serviciul de Smart Parking: 3200 de conturi active in doar 15 zile de la lansarea aplicaţiei mobile.

Compania Eco-Igienizare are resursele materiale, tehnice şi umane necesare pentru demara imediat prestarea serviciilor de profil, servicii publice deosebit de importante pentru sănătatea populaţiei.

Primarul General, Gabriela Firea: “Am iniţiat această dezbatere pentru că suntem responsabili faţă de bucureşteni să găsim, dincolo de unele neînţelegeri, o soluţie pentru funcţionarea companiilor municipale, o soluţie pentru a oferi bucureştenilor servicii publice de bună calitate şi mai ieftine, după un model care funcţionează deja cu bune rezultate în multe capitale europene şi în multe municipii şi oraşe din România, aşa cum am găsit o soluţie în cazul salvării situaţiei privind energia termică. Mare parte dintre companii sunt derivate din legislaţia privind serviciile de utilitate publică.

Intenţia noastră, la înfiinţarea companiilor, a fost să spargem monopolul celor câteva firme care de ani de zile căpuşau bugetul Capitalei. De altfel, rezultatele s-au văzut, în unele locuri, imediat. Compania municipală de management al traficului, de exemplu, prestează servicii cu mult mai ieftine decât cele oferite în trecut de compania UTI. Aşa cum am mai arătat, o licenţă de integrare a intersecţiilor în sistemul automat de management al traficului costa pe vremea UTI 50.000 de euro, iar în prezent, doar 2.000 de euro, de la acelaşi producător. Realizarea lucrărilor cu compania privată ar fi costat bucureştenii peste 11,1 milioane euro, cu minim 40% mai mult decât în mod real.

În mai puţin de 2 ani de la înfiinţare, Compania Consolidări a acţionat în cazul a 520 de imobile din Capitală, prin realizarea de: expertize plus documentaţii de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), proiecte tehnice (PT), puneri în siguranţă, consolidări. Vorbim, practic, despre 6.446 de familii care locuiesc în aceste imobile. În acest moment aproape jumătate – mai exact 3.045 de familii – au acceptat să intre în Programul de consolidare al PMB printr-un acord scris , iar peste 1.500 de familii au acceptat mutarea în locuinţele municipale de necesitate sau în alte locaţii proprii şi au primit sprijin municipal, pentru a putea începe execuţia efectivă a lucrărilor.

Contractele încheiate înainte de anul 2000 se prelungeau sine die, fără licitaţii, fără o procedura transparenta, fără respectarea legislaţiei privind utilităţile şi serviciile publice.”

Primarul General a reiterat faptul că interesul primordial al companiilor municipale nu este de maximizare a profitului, ci de a oferi bucureştenilor servicii de calitate, cu costuri rezonabile. De altfel, profiturile realizate de companii se întorc la Municipalitate, putând fi folosite pentru alte proiecte necesare bucureştenilor.

Edilul şef a arătat, totodată, că instanţa de judecată a apreciat însă că decizia politică de înfiinţare a acestor societăţi, formalizată prin Hotărâri ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti, nu a fost luată în concordanţă cu prevederile legii, respectiv cu două treimi din voturile consilierilor. Motivul pentru care aceste Hotărâri au fost validate doar cu majoritate simplă este acela că practic nu avea loc un transfer de patrimoniu către aceste societăţi. De altfel, există nenumărate exemple în toată ţara, de societăţi comerciale ale primăriilor, care au fost înfiinţate cu majoritate simplă.

Dezbaterea a fost precedată de o prezentare a datelor principale despre aceste companii, date din care reiese modul în care acestea dinamizează domeniile pe care le gestionează şi faptul că în prezent acestea sunt perfect funcţionale, fiind depăşite etapele pregătitoare, pentru a deveni efectiv operaţionale (organizare, angajare, echipare etc).

Compania Consolidări
Marius Coaje, consilier al Primarului General, a arătat că intervenţia pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic este deosebit de importantă pentru viaţa şi siguranţa bucureştenilor, precum şi faptul că procesul de consolidare a fost accelerat în ultimii 2 ani, prin compania municipală de profil, ca urmare a implicării în acest domeniu a circa 650 de angajaţi:

Toţi aceşti angajaţi aşteaptă un vot de încredere, să mergem mai departe să reuşim să consolidăm tot ce e de consolidat în Bucureşti. În 2 ani, am trecut de jumătate din clădirile încadrate în clasa I de risc seismic. Am expertizat 100.000 mp, avem cereri pentru încă 500.000 mp, toţi proprietarii acestor clădiri cu risc seismic sunt alături de noi. Prin priceperea şi prin seriozitatea de care am dat dovadă, avem astăzi peste 3.000 acorduri scrise ale acestor familii, în condiţiile în care, până în anul 2016, nu exista niciunul. În acest ritm, până în 2020 vom reuşi să intervenim în toate aceste imobile, de aceea ne dorim ca această companie să poată continua lucrările, să poată oferi bucureştenilor un oraş mai sigur.”

Compania Consolidări intervine în aceste imobile, alături de ISU, în toate potenţialele situaţii de urgenţă (atunci când au loc calamităţi). Compania a făcut parte, de exemplu, din exerciţiul “Seism 2018” cu 300 angajaţi şi cu toate utilajele deţinute.

Din cele 520 de imobile incluse in programul municipal de consolidare:
– 230 de imobile sunt încadrate în clasa I de risc seismic (în Bucureşti sunt în total 349 imobile încadrate în RS1)
– 290 de imobile sunt fie sunt în categoria Urgenţă I, fie nu au fost expertizate tehnic, dar prezentau un risc vizibil.

S-au încheiat deja lucrările de punere în siguranţă la 70 de imobile. Până în 2017, s-au realizat 0 puneri în siguranţă.

În cazul a 5 imobile aflate în consolidare, structura de rezistenţă este deja finalizată, iar în acest moment, aprilie 2019, se lucrează la finisaje. Toate aceste lucrări au fost începute în urmă cu aproximativ 12 luni.

Sunt peste 145 de imobile care au fost abordate pe toate cele patru paliere: Intervenţii de urgenţă, Puneri în siguranţă, Consolidări şi Reabilitări de faţade. Până în acest moment, Compania Municipală Consolidări Bucureşti S.A. are semnate contracte de execuţie lucrări în valoare de aproape 100 de milioane de euro.

Compania Municipală Iluminat Public
Adrian Corbu, director general: “În afara lucrărilor de anul trecut, dintre care cele mai mari sunt cele de la pasajele Obor, Victoriei, Mărăşeşti, Unirii şi iluminatul festiv, ne propunem proiecte de amploare: integrarea sistemului de iluminat în sistemul smart-city, o aplicaţie pentru semnalarea defecţiunilor. Compania îşi propune ca în următorii 5 ani să înlocuiască integral corpurile de iluminat din Capitală, adică un total de 19.350 de corpuri pe an, cifre considerabile, dacă luăm în calcul faptul că doar într-un singur an putem realiza mai mult decât în ultimii 22 de ani (când au fost înlocuite în total 12,66% dintre corpurile de iluminat). Compania deţine, la momentul de faţă, şi resursa umană şi resursa tehnică pentru a realiza aceste proiecte pentru Municipiul Bucureşti.”

Compania Parking Bucureşti
Cristian Olaru, director general: “Am avizat 2.000 noi locuri de parcare doar în ultimele 2 luni, ceea ce reprezintă o creştere de 25% faţă de 2018, iar alte 1500 de locuri sunt în curs de avizare. Am avansat deja în procedurile necesare implementării serviciului de Smart Parking; luna trecută am lansat prima aplicaţie pentru plăţi online cu cardul şi prin SMS în parcările publice din Bucureşti, în care cetăţenii au creat deja peste 3200 de conturi active în doar 15 zile de la lansare. Pentru parcări de tip Park&Ride, necesare la intrările în Bucureşti, am identificat potenţiale amplasamente – însă pentru iniţierea şi implementarea acestora, având în vedere durata şi amploarea unui astfel de proiect, este necesară stabilitatea juridică a companiei şi sprijinul Consiliului General. Am iniţiat demersul pentru scăderea gradului de folosire abuzivă a parcărilor şi dispariţia parcagiilor ilegali prin obţinerea calităţii de agent constatator şi printr-o colaborare eficientă cu structurile de ordine publică de la nivelul Municipiului Bucureşti.”

Compania Eco-Igienizare
Cătălina Guşavan, director PMB: “Compania are deja 80 de angajaţi, are obţinute toate licenţele şi autorizaţiile necesare şi a realizat deja etapele pentru ca, începând din acest an, să poată presta serviciile de deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie. Conform programului anual în domeniu, în cursul lunii aprilie trebuie demarate primele tratamente – pentru combaterea ţânţarilor, căpuşelor şi şobolanilor – iar ca urmare a condiţiilor meteo din acest an (alternanţa perioadelor ploioase cu cele călduroase), e necesară chiar devansarea aplicării tratamentelor. Compania este pregătită cu întreaga bază tehnico-materială pentru a interveni, aşadar poate demara imediat prestarea serviciilor de profil, servicii publice deosebit de importante pentru sănătatea populaţiei”.

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!