Curtea de Apel a decis joi, printr-o sentință definitivă, să interzică unele servicii ale UBER în municipiul Cluj-Napoca.
Potrivit Mediafax, instanța a decis, ieri, că UBER creează concurență neloială în ce privește transportul de persoane, dat fiind că șoferii săi nu au autorizație de transport.
„Curtea de Apel Cluj dispune încetarea şi interzicerea practicilor de concurenţă neloială desfăşurate de pârâta SC Uber Systems România SRL constând în furnizarea de servicii de suport referitoare la verificarea documentaţiei prezentate de furnizori şi a stării autovehiculului, precum şi în sesiuni de informare a furnizorilor care doresc să utilizeze aplicaţia UBER, toate în legătură cu furnizarea de servicii de transport pe raza municipiului Cluj Napoca. Dispune publicarea dispozitivului prezentei hotărâri într-un ziar de largă circulaţie, pe cheltuiala pârâtei. Decizia este definitivă şi executorie”.
Compania vine cu precizări, vineri, arătând că la Cluj lucrează doar cu șoferi parteneri – operatori autorizați.
„Decizia este dezamăgitoare, însă dorim să-i asigurăm pe pasagerii și pe șoferii parteneri care se bazează pe Uber în Cluj că aplicația poate continua să funcționeze. Între timp, am schimbat modul în care operăm, iar în prezent lucrăm doar cu operatori de transport autorizați.Multe țări din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind astfel mai multe opțiuni de mobilitate cetățenilor lor. Avem încredere că România se va alătura în curând acestui trend” – au declarat oficialii Uber.
Compania americană insistă că aplicația sa NU este interzisă, însă decizia justiției pare că sistează suportul tehnic oferit șoferilor parteneri de către Uber Systems România în Cluj.
„O primă analiză a deciziei Curții de Apel arată că parte a acțiunilor cerute de reclamanți au fost respinse și că serviciul Uber NU este interzis în Cluj. Cu toate acestea, se pare că decizia a dispus încetarea activităților de suport direct pentru șoferii parteneri oferite de către Uber Systems România în Cluj” – a menționat firma.
Guvernul a adoptat o ordonanță care elimină sintagma “în mod repetat” din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi, fapt care îi va afecta în special pe şoferii Uber şi Bolt. Ar urma astfel ca șoferii care transportă persoane, în regim de taxi, fără a avea autorizaţie să fie sancţionaţi chiar de la prima abatare cu amenzi de până la 5.000 de lei.