Recalcularea pensiilor, în pericol din cauza lipsei de personal din casele județene de pensii

Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii anunță că recalcularea pensiilor, reglementată de nouă lege a pensiilor, poate fi pusă în pericol din cauza lipsei de personal cu care se confruntă casele județene de pensii.
Federația Sindicatelor din Ministerul Muncii, organizație reprezentantivă a Ministerului Muncii și Justiției Sociale din România, semnalează nereguli grave și abuzuri în instituțiile subordonate Ministerului: Casa Națională de Pensii, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Inspecția Muncii, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială.

Marea problemă în acest moment o reprezintă lipsa de personal calificat din instituțiile Ministerului Muncii. Cel mai mare deficit de forță de muncă îl are Casa de Pensii, instituție care gestionează al doilea buget ca importanță la nivel național. Peste 5 milioane de pensionari și aproape 6 milioane de asigurați depind de serviciile Casei de Pensii.

În ultimii 17 ani, numărul funcționarilor de la Casa de Pensii a scăzut cu peste 2.500. De la 5.950 de angajați, în 2001, la 3.400 de angajați în 2019. Analize recente efectuate de reprezentanți ai Băncii Mondiale arată că România este mult sub nivelul personalului administrativ angajat în domeniul pensiilor publice existent în UE, unde numărul variază între 10-15 angajați per 10.000 de pensionari. În România, 6-7 funcționari lucrează pentru 10.000 de beneficiari.

La Casa de Pensii, unde este cel mai mare deficit de forță de muncă dintre toate instituțiile subordonate Ministerului Muncii, avem și cel mai mare volum de muncă, iar recalcularea pensiilor, reglementată de noua lege a pensiilor, va angrena și mai mult personal. Am semnalat aceste probleme la Ministerul Muncii, însă au rămas fără rezolvare”, a declarat Alexandru Adrian Ionică, vicepreședintele Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Procesul de recalculare a pensiilor din grupele I si II de muncă a început la 1 octombrie 2018, peste 100.000 de persoane fiind vizate de modificarea la legea pensiilor. Până în 2021, legea prevede recalcularea tuturor celor 5 milioane de pensii.

Cu toate că legea 221/27 iulie 2018, privind recalcularea pensiilor din grupele I si II de muncă, a intrat în vigoare în august 2018, cu aplicare de la 1 octombrie 2018, angajații Casei de Pensii din teritoriu au primit programul abia pe 23 martie 2019.

Ministrul Muncii a anunțat anul acesta, înainte de Paște, că se vor recalcula pe repede înainte dosarele de pensii care fac obiectul legii 221. Declarațiile Ministrului au însemnat și mai multă presiune pe angajații de la casele teritoriale de pensii, pentru că a trebuit, într-un timp scurt, să emitem aceste decizii de plată. Din acest motiv, angajații Ministerului au fost chemați la serviciu în weekend“, a explicat Mihaela Dună, președintele Federației Sindicatelor din Ministerul Muncii.

 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!