Sorina Pintea își pregătește temeinic candidatura la primăria Baia Mare. Ministrul Sănătății inaugurează o secție de radioterapie la Spitalul Județean

Aflată până azi doar la nivel de zvon, și numai între colegii din cadrul PSD, informația conform căreia Sorina Pintea se pregătește să candideze la Primăria Baia Mare începe să prindă contur.

Actualul ministru al Sănătății a inaugurat cu mare pompă Secția de radioterapie a Spitalului Județean Baia Mare, iar inaugurarea este subiectul unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătății. După cum se știe, Sorina Pintea este originară din Baia Mare și a fost chiar manager al spitalului care a fost completat cu secția de radioterapie.

Redăm mai jos, comunicatul integral al Ministerului Sănătății:

“La Spitalul Județean de Urgență ‘Dr. Constantin Opriș’ din Baia Mare, a fost dat în funcțiune, ieri, un centru național de radioterapie. Cladirea care găzduiește buncărul a fost construită din fonduri proprii, iar echipamentul a fost achiziționat de către Ministerul Sănătății în cadrul unui proiect cu Banca Mondială.

În cadrul Proiectului privind Reforma sectorului sanitar – Îmbunătățirea Calității și Eficienței Sistemului Sanitar, finanțat printr-un împrumut de Banca Mondială, Ministerul Sănătății a semnat contracte în valoare de 17,9 milioane de euro pentru dotarea cu echipamente specifice de radioterapie a 8 centre naționale din București, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, Constanța, Craiova. Centrele sunt dotate cu echipamente care oferă soluții complete de asigurare a tratamentului necesar pentru pacienții care au nevoie de radioterapie, respectiv: accelerator linear medical, Computer Tomograf Simulator, system de planificare tratament și conturare, sistem de înregistrare și verificare, sistem de imobilizare, sistem de dozimetrie.

Contractele pentru dotarea cu echipamente au fost semnate in noiembrie 2017, iar livrarea componentelor a început în iunie 2018. La Spitalul din Baia Mare, instalarea tuturor echipamentelor, în valoare de 2,2 milioane euro, a fost finalizată în august 2018. Instalarea echipamentelor și punerea în funcțiune a acestora în celelate 7 centre din țară se va finaliza până în luna ianuarie a anului 2020.

Compartimentul de radioterapie inaugurat la Baia Mare are 10 paturi, iar personalul medical care deservește central este format din 3 medici specialiști, 9 asistenți medicali specializați în radiologie și radioterapie și 2 fizicieni.

Serviciile de radioterapie sunt acordate în sistem ambulator sau în spitalizare continuă, atât pacienților din județul Maramureș, dar și din județele invecinate, precum Satu Mare, Sălaj sau Bistrița.

Prezentă la inaugurarea acestuia, Sorina Pintea, ministrul Sănătății a declarat:

Sunt mândră și emoționată în același timp pentru că aici este și munca mea în calitate de fost manager al acestui spital. Am pornit în 2013 de la un aparat de cobaltoterapie impropriu pentru tratamentul pacienților cu afecțiuni oncologice, am reușit ca în anul 2017 să ne mobilizăm și să începem construcția noilor spații destinate laboratorului de radioterapie. Mulțumesc personalului medical, foștilor mei colegi, doctori și asistenți medicali, care au muncit și au dat posibilitatea spitalului de a realiza venituri proprii din care au fost achiziționate echipamentele. Sunt mândră de voi! La numai un an, soseau primele componente ale noii și performantei aparaturi de radioterapie achiziționate de Ministerul Sănătății, cu sprijinul financiar asigurat printr-un proiect al Băncii Mondiale. La momentul de față, în laborator există un accelerator liniar, un computer tomograf cu opțiune de simulare, un sistem de plan tratament, sisteme de dozimetrie și de contenție pregătite pentru a trata peste 700 pacienți anual, dar și spații la “cheie” dedicate unui al doilea accelerator liniar și aparaturii de brahiterapie, absolut necesare pentru tratamentele complexe și moderne ale unei radioterapii de secol 21.”

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!