„Salvați Copiii”, către candidații la europarlamentare: „Ce veţi face în PE pentru copiii din România?”

Organizația „Salvaţi Copiii România” a adus în atenţia candidaţilor la alegerile europene principalele teme şi probleme cu care se confruntă copiii din România, invitându-i să îşi definească poziţia faţă de fenomene ca violenţa asupra copilului, protecţia socio-economică, drepturile copiilor în situaţie de migraţie/azil. Astfel, 18 candidaţi – printre care Rareş Bogdan, Maria Grapini, Vasile Blaga, Iurie Leancă, Cristian Ghinea şi Renate Weber – au răspuns unui chestionar concret, din care se poate vedea cum vor apăra şi vota în Parlamentul European, dacă va fi cazul, pentru drepturile copiilor.

La începutul campaniei electorale, „Salvaţi Copiii” a trimis partidelor şi candidaţilor la alegerile europene un chestionar care vizează temele mari ale protecţiei şi garantării drepturilor pentru toţi copiii:

– Violenţa împotriva copiilor
– Copii în sărăcie/ Drepturile socio-economice
– Copiii în situaţie de migraţie/azil
– Copiii din zonele de conflict şi ajutorul umanitar.

În total, 62 de candidaţi reprezentând formaţiunile politice care participă la alegerile europarlamentare au fost rugaţi atât să îşi exprime un punct de vedere asupra aspectelor majore care ţin de politicile sociale privind copilul, cât şi să îşi asume fapte concrete de protejare a drepturilor copilului, dacă vor primi un mandat în Parlamentul European.

România îşi alege, duminică, reprezentanţii în Parlamentul European, acolo unde se iau decizii esenţiale pentru felul în care fiecare stat membru îşi defineşte şi implementează priorităţile şi politicile sociale. Dincolo de campanie şi de confruntările politice însă, mandatul european reprezintă o mare şansă şi, prin asta, o responsabilitate de a influenţa o decizie care să facă mai bună viaţa copiilor din România.

Aşa ne-a venit ideea de a-i întreba pe candidaţi direct ce vor face pentru ca fiecare copil să aibă acces egal şi garantat la educaţie, pentru ca fiecare copil să fie protejat în faţa abuzului de orice fel, pentru ca niciun copil să nu adoarmă flămând sau să nu abandoneze şcoala, pentru că trebuie să muncească. Sunt teme reale, concrete, teme ale României, care pot avea soluţii europene, pentru că la nivelul Uniunii Europene se negociază şi decid politici generale, dar şi alocări de fonduri europene“, explică Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Salvaţi Copiii România lansează astfel un apel către parlamentarii care vor reprezenta România la nivel european, să îşi asume agenda socială şi să lucreze în interesul superior al copilului, atunci când propun sau votează iniţiative legislative în Parlamentul European.

Iată câteva dintre răspunsurile date (mai multe răspunsuri, pe SalvațiCopiii.ro.) şi angajamentele luate de candidaţi aflaţi, potrivit datelor din sondajele de opinie, în poziţii eligibile:

Renate Weber (ALDE)

Consultarea copiilor: “Cred ca ar trebui să existe nişte proceduri de ascultare a copiilor, dar ele trebuie elaborate cu mare grijă. Nu aş vrea să-i obligăm să se înregimenteze în forme de asociere numai pentru asta. Evident, vârsta este şi ea importantă. 
E greu să consulţi copii de 0-6 ani, dar sigur există posibilitatea consultării părinţilor, a profesorilor, psihologilor privind impactul unor măsuri. E puţin diferit în cazul copiilor cu vârste mai mari. Importante sunt procedurile de consultare şi în funcţie de temele în legătură cu care vrem să acţionăm.”

Violenţa împotriva copiilor: “Cred că importantă este conştientizarea cu privire la consecinţele pe care le au violenţele asupra copiilor. Pedepsele corporale sunt un aspect, în instituţii sau în familie, dar fenomenul de bullying are, de asemenea, consecinţe uriaşe asupra dezvoltării copiilor. Ar fi bine să organizăm în Parlamentul European nişte audieri publice în prezenţa unor deputaţi din ţările care nu au ratificat Convenţia, a unor experţi din statele în care ea se aplică deja cu rezultate pozitive, a unor psihologi etc.”

Copiii în sărăcie/drepturile socio-economice: “Voi sprijini întotdeauna măsurile concrete prin care pot fi ajutaţi copiii pentru a ieşi din sărăcie, pentru a-i încuraja să meargă la şcoală, pentru a reduce abandonul şcolar, iar pentru asta e nevoie de fonduri. E important ca în astfel de programe să fie prinşi şi părinţii copiilor. Accesul la servicii de sănătate de calitate este şi el fundamental. Nu susţin însă măsurile care, în spatele cuvintelor frumoase privind protejarea sănătăţii copiilor, ascund practici protecţioniste sau reprezintă subvenţii mascate ale unor produse.”

Vasile Blaga (Partidul Naţional Liberal)

Participarea copiilor la decizie: “Cred că pentru a creşte copii care să ajungă adulţi sănătoşi este foarte important ca vocea copiilor să fie ascultată. La nivelul familiei apropiate, familiei extinse, şcolii şi, de ce nu, al politicii, copiii trebuie ascultaţi, iar problemele lor luate în considerare. Este clar că în ziua de astăzi copiii nu mai sunt crescuţi ca pe vremea mea sau chiar ca pe vremea copiilor mei.”

Copiii în sărăcie/drepturile socio-economice: “Înţeleg că România are cei mai mulţi copii vulnerabili din toate statele Europene. Trebuie să devină un obiectiv European, dar şi unul naţional reducerea drastică a numărului copiilor vulnerabili în faţa sărăciei. Dincolo de garantarea unor drepturi fundamentale ale copiilor la nivelul Uniunii, de linii de finanţare deschise pentru eradicarea sărăciei în rândul copiilor cu toate direcţiile lor, este în primul rând datoria României să aibă grijă de copiii ei. Ca să răspund direct la întrebare, da, sunt dispus să sprijin o astfel de iniţiativă.”

Iurie Leancă (Pro România)

Participarea copiilor la decizie: “Deşi tratatele internaţionale prevăd dreptul copiilor de a fi auziţi, avem nevoie de instrumente care să transpună în practică acest drept atât de important. Trebuie să identificăm un mecanism viabil care să ofere copiilor dreptul de a participa la procesul de luare a deciziilor, în special în cazul politicilor care-i vizează. Şi aici trebuie să mizăm pe suportul ONG-lor de profil care cunosc cel mai bine atât problemele cu care se confruntă copiii, cât şi soluţiile care ar contribui cel mai bine la remedierea acestora.”

Violenţa împotriva copiilor: “Împreună cu colegii vom face demersuri pentru ca UE să iniţieze campanii de informare şi sensibilizare cu privire la diferitele forme de violenţă împotriva copiilor. Concomitent, vom lucra activ pentru a ne asigura că statele membre respectă Directiva UE (2011/93/UE) privind combaterea abuzului sexual şi a exploatării sexuale a copiilor, precum şi a pornografiei infantile. Totodată, vom promova activ aplicarea Convenţiei Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale.”

Copiii în sărăcie/drepturile socio-economice: “Faptul că astăzi 50% din copiii români sunt expuşi riscului sărăciei şi excluziunii sociale trebuie să motiveze eurodeputaţii din partea României să prioritizeze pe agenda lor promovarea alocării a cât mai multor fonduri europene din CFM (Cadrul Financiar Multianual) pentru diminuarea acestor statistici triste”.

Maria Grapini (PSD)

Participarea copiilor la decizie: “Copiii ştiu să-şi exprime spaimele şi nemulţumirile, direct şi sincer, iar vocea lor trebuie, categoric, ascultată. Din postura mea de europarlamentar şi, sper, viitor europarlamentar, voi milita pentru o voce sonoră a copiilor din România şi UE şi pentru libertatea ca ei să se facă auziţi, ori de câte ori sunt în dificultate.

Violenţa împotriva copiilor: “Voi propune un buget consistent pentru acţiuni de informare în fiecare stat membru, în scopul prevenirii violenţei.”

Copiii în sărăcie/drepturile socio-economice: “Ce guvern din UE sau din lumea întreagă îşi doreşte sărăcie şi excluziune socială? Sunt, cred eu, cele mai grele provocări ale statelor, pentru că vorbim despre copii într-o conjunctură nefericită, vorbim, deci, despre viitorul nostru, iar acesta trebuie să fie, obligatoriu, unul optimist. Voi sprijini întotdeauna un asemenea demers, cum am făcut-o şi până în prezent, mă voi lupta pentru acces liber şi neîngrădit la servicii medicale şi educaţionale! Consider că fiecare, în ţara lui, trebuie să aloce atenţie majoră şi bugete serioase pentru a rezolva aceste vulnerabilităţi critice, dar e nevoie şi de un demers european comun, imediat şi consistent.”

Cristian Ghinea (Alianţa 2020 USR-PLUS)

Copiii în sărăcie/drepturile socio-economice: “În 2016 am coordonat Pachetul Anti-sărăcie, iniţiativa guvernului Dacian Cioloş de a orienta fondurile europene spre problemele sărăciei extreme. Cele mai multe dintre măsuri vizau copiii. Rămân credincios ideii că e nevoie de intervenţii integrate din fonduri europene în România pentru a da o şansă generaţiilor viitoare.”

 

Fii social. Împărtășește știrile bune cu prietenii tăi!